Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

141. Ο αδερφός μου, η νύφη μου και...ο πούστης γιος.

 



     Δεν θυμάμαι αν έχω ξαναγράψει κάτι για τον αδερφό μου, αλλά να που ήρθε η ώρα να γράψω. Λοιπόν έχω ένα μεγαλύτερο αδερφό κατά τρία χρόνια. Και εκτός από κοινούς δεσμούς αίματος, δεν είχαμε τίποτα άλλο κοινό. Εκείνος ασχολούταν με τα αθλήματα, εγώ με τα βιβλία. Εκείνος έβλεπε ποδόσφαιρο, εγώ μάγισσες και sailor moon. Εκείνος πήδαγε γκομενάκια, εγώ.... τεσπά ας μην ξεφύγουμε. Ήταν ο επόμενος που έμαθε για μένα μετά την αδερφή μου. Όταν ήμουν 17 χρονών. Δεν το πήρε υπερβολικά άσχημα, απλώς στην αρχή απογοητεύτηκε. Δεν είναι ότι δεν μιλούσαμε ή απομακρυνθήκαμε αλλά στην αρχή του ήταν δύσκολο να το συνηθίσει. Αλλά επειδή εγώ δεν τα παρατάω εύκολα σε τέτοια θέματα ούτε μου αρκούσε μια σιωπηρή αποδοχή, συνέχιζα να αναφέρω ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ζήτημα, μέχρι που σιγά σιγά, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, έφτασε 10 χρόνια μετά, να είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των gay, να μιλάει και στους φίλους του για αυτά και γενικότερα να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του για το θέμα. Μέχρι που στη ζωή του μπήκε αυτή....




    ...όπου αυτή, 30 χρονών, όμορφη, μελαχρινή και από τη Νάξο. Και περήφανη για το χωριό της και τις "παραδόσεις" που πρέπει να τιμούμε ως Έλληνες. Ο αδερφός μου, εδώ και 6 μήνες, φαίνεται να έχει δεθεί πολύ μαζί της. Ήδη μένουν μαζί, πηγαίνουν ταξίδια κτλ και ο αδερφός μου την έχει γνωρίσει στους γονείς μου στο χωριό.

      Και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με τα παραπάνω, ίσα ίσα θα χαιρόμουν, αν δεν ήταν "δυναμική" σε ενοχλητικό βαθμό. Για να σας δώσω να καταλάβετε στους γονείς μου έκανε τη χειρότερη εντύπωση. Και όχι επειδή δεν θέλουν να δώσουν σε καμμία το κανακάρη τους. Αλλά γιατί με το που πάτησε το πόδι της, στο σπίτι των γονιών μου, φρόντισε να δείξει ποια θα έχει το πάνω χέρι. Δήλωσε στη μάνα μου πως "Μην φοβάστε, εγώ θα τον στρώσω τον γιο σας, δεν χαμπαριάζω από τέτοια". Θεώρησε απαραίτητο από τη 1η μέρα να κάνει υποδείξεις για το πως πρέπει να είναι διαρρυθμισμένη η διακόσμηση του σπιτιού και δεν έμεινε στις προτάσεις, αλλά χωρίς καμμία άδεια, ξεκίνησε να μετακινεί έπιπλα, να αλλάζει θέση σε πίνακες, να βάζει σκεύη στα ντουλάπια και γενικά ένα σουρρεάλ σκηνικό. Εγώ, ευτυχώς δεν ήμουν μπροστά. Οι γονείς μου, θέλοντας να την κάνουν να νιώσει άνετα, δεν είπαν τίποτα και την άφησαν να τα κάνει ανενόχλητη. Μέχρι που επιχείρησε να βάλει και σκούπα, στο σαλόνι, όπου σε εκείνο το σημείο η μάνα μου της το ξέκοψε και της είπε αν δεν τους αρέσει, μπορούνε να γυρίσουνε. Εκείνη, ανταπάντησε πως για καλό το έκανε, επειδή η μάνα μου είχε σκοτωθεί να τους περιποιηθεί . Λες και αν θες να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου σε κάποιον, αναλαμβάνεις να του κάνεις το σπίτι καλοκαιρινό σύμφωνα με τα δικά σου γούστα.

        Υπήρξε μια μικρή αναστάτωση και φύγανε κάπως ψυχραμένοι. Οι γονείς μου, στο τηλέφωνο, ήταν εμφανώς απογοητευμένοι μαζί της γιατί εκτός όλων αυτών δεν ήταν και υπερβολικά ευγενική, δεν ρώτησε τίποτα, μιλούσε μόνο για τον εαυτό της και την οικογένεια της. Ο αδερφός μου, δυστυχώς, χάνος. Όταν είναι ερωτευμένος δεν κρατάει καθόλου ισορροπίες. Βέβαια, αναγνώρισε πως ήταν λάθος η συμπεριφορά της, αλλά δεν φάνηκε διατεθειμένος να θέσει κάποια όρια.

      Και φτάνουμε στο σημείο που εμπλέκομαι εγώ, γιατί αλλιώς δεν θα έγραφα έτσι μια ιστορία για τον αδερφό μου. Ποιο είναι το ζήτημα. Εμένα ήδη μου έχει κάνει αρνητική εντύπωση από τα προηγούμενα αλλά και από άλλα περιστατικά. Γι' αυτό προς το παρόν έχω αποφύγει να τη γνωρίσω αν και σύντομα θα γίνει και αυτό. Το θέμα είναι πως ο αδερφός μου, αρκετά αγχωμένος μου εκμυστηρεύτηκε πως δεν της έχει πει ακόμη ότι είμαι gay. Και πως ο λόγος που διστάζει, είναι διότι εκείνη είναι αρκετά παραδοσιακή και δεν ξέρει πως θα το πάρει. Μάλιστα, μου είπε πως σε ένα ταξίδι τους, είδαν δύο gay που "φαίνονταν" και εκείνη τους σχολίασε αρνητικά. Ο αδερφός μου, τους υπερασπίστηκε και τη ρώτησε, τι είναι αυτό που την ενοχλεί. Και απάντησε το κλασικό "Σπίτι μου να μην είναι, κι ό,τι θέλει ας κάνουν. Μόνο πούστη γιο δε θέλω να κάνω".

    Καθώς μου τα εξιστορούσε τον έβλεπα ότι ήταν αγχωμένος με το θέμα αυτό. Του εξήγησα πως αργά ή γρήγορα θα το μάθει και πως αν και τον αγαπώ πολύ και θέλω την ευτυχία, αν εκείνη εκφραστεί αρνητικά για τους gay μπροστά μου, δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Εγώ δεν μπορώ να σταματήσω να είμαι gay ενώ εκείνη μπορεί να πάψει να είναι ομοφοβική. Ο αδερφός μου, μου είπε πως αν εκφραστεί αρνητικά θα της δώσει τα παπούτσια στο χέρι και θα την διώξει, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα το κάνει. Καλώς ή κακώς, ο έρωτας μας αλλάζει και πολλές φορές μας κάνει να δεχόμαστε πράγματα που αλλιώς δεν θα τα δεχόμασταν.

    Ίσως προτρέχω, αλλά επειδή είναι σε ηλικία γάμου και οι δυο τους, δεν το βλέπω απίθανο να παντρευτούν. Είναι και άλλα που δείχνουν ότι δεν έχει καλό χαρακτήρα αλλά δεν θα τα εξιστορήσω τώρα. Το ξέρω ότι ακούγεται κάπως μικροαστικό να με απασχολεί η "νύφη" μου, αλλά καλώς ή κακώς, στη ζωή δεν ζούμε μόνοι μας. Και κάθε νέο άτομο που μπαίνει σε μια οικογένεια αλλάζει τις δυναμικές. Και εκεί που μπορεί να ήσασταν πολύ αγαπημένοι, ξαφνικά αλλάζουν οι προτεραιότητες. Με στενοχωρεί πολύ η ιδέα πως μπορεί να δημιουργήθει ρήξη ανάμεσα σε μένα και στον αδερφό μου, αλλά αυτό εξαρτάται περισσότερο από εκείνον. Εγώ δεν θα ανακατευθώ στα προσωπικά τους αλλά ο σεβασμός προς το πρόσωπο μου, είναι μη διαπραγματεύσιμος. Δεν τον διαπραγματεύτηκα στα 18 μου, όταν η μάνα μου, με απειλούσε (ευτυχώς για πολύ λίγο) πως θα φύγω από το σπίτι. Δεν θα το διαπραγματευτώ στα 26 μου, όπως και αν έχουν τα πράγματα.
   
     Σύντομα θα τη γνωρίσω από κοντά και θα δω από εκεί πως θα πάει το θέμα. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι και η πιο ρατσίστρια στο κόσμο αρκεί μπροστά μου να συμπεριφέρεται όπως πρέπει. Και όχι μόνο απέναντι μου. Δεν θα ανεχθώ γενικότερα να ακούσω ομοφοβικές απόψεις για κανένα. Θυμάμαι straight στο στρατό να μου λένε ότι μαζί μου δεν είχαν πρόβλημα και πως με σέβονταν. Αλλά με gay που είναι σαν σούργελα έχουν πρόβλημα και πως προκαλούν. Θα μπορούσα να το παίρνω ακόμη και σαν κομπλιμέντο αλλά ποτέ δεν το άφησα να περάσει. Πάντοτε, τους εξηγούσα ότι η ομοφοβία δεν έχει διαβαθμίσεις . Ή είσαι ρατσιστής ή δεν είσαι. Δεν μπορεί να λες πως εκτιμάς μια μερίδα των gay.

     Τέλος πάντων, ελπίζω να φανεί ανώτερη των περιστάσεων ή τουλάχιστον ο αδερφός μου να σταθεί στο πλευρό μου ό,τι κι αν συμβεί. Προς το παρόν, με διαβεβαιώνει πως αυτό είναι σίγουρο. Εδώ θα είμαι και θα το δω...


4 σχόλια:

mahler76 είπε...

"Δεν με ενδιαφέρει αν είναι και η πιο ρατσίστρια στο κόσμο αρκεί μπροστά μου να συμπεριφέρεται όπως πρέπει".

Αυτό ακούγεται λίγο σαν το "πούστης ας είναι αρκεί να μην είναι σπίτι μου".

Αν είναι ρατσίστρια ακόμα σε αυτή την ηλικία δύσκολα θα αλλάξει οπότε κουράγιο.

Elementstv είπε...

Το ξέρω, η αλήθεια είναι ότι προβλέπω δύσκολο δρόμο. Είναι περίεργη. Δεν είναι το θέμα ότι είναι δυναμική. Πως να το πω, φαίνεται να μην τη νοιάζει καθόλου τι πιστεύουν οι άλλοι και δεν φοβάται να προσβάλλει τον οποιονδήποτε. Η αδερφή μου, μου λεγε πως περηφανεύεται γιατί οι γείτονες της κάνουν παράπονα που βάζει σκούπα στης 3 το πρωί και εκείνη λέει πως δεν χαμπαριάζει από τέτοια.

Αν και δεν μ' αρέσει να ξεκατινιάζομαι, προβλέπω catfight μεταξύ μας. Εκτός αν κάνω λάθος και είναι σωστή. Τι να πω.

Το θέμα είναι ο αδερφός μου τι θα κάνει σε περίπτωση που είναι όπως φαίνεται...

Elementstv είπε...

Όσο για το "Δεν με ενδιαφέρει αν είναι και η πιο ρατσίστρια στο κόσμο αρκεί μπροστά μου να συμπεριφέρεται όπως πρέπει¨. Έχεις δίκιο για την παρατήρηση, απλά δεν μπορώ να αλλάξω τη γνώμη κάποιου για ένα θέμα. Με ενδιαφέρει τι κάνει και τι λέει μπροστά μου, ούτε μπορώ να παλέψω με όλο τον κόσμο !

Ανώνυμος είπε...

Πωωω μπλεξατε οικογενειακώς... άντε, ακομα δεν τη γνωρισες να μας πεις τι εγινε??