Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Που ειναι τα δικαιωματα των αντρων?



Δεν θα αναλυσω σε βαθος το θεμα,απλα θα γραψω 3-4 ερωτηματα που με εχουν απασχολησει ανα καιρους...

  1. Το φεμινιστικο κινημα, πολυ σωστα , υποστηριζει πως η γυναικα αντιμετωπιζεται ως αντικειμενο του σεξ.Ο αντρας?Δεν αντιμετωπιζεται ως αντικειμενο επιτυχιας(και του σεξ καποιες φορες αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)?Αν ενας αντρας δεν ειναι επιτυχημενος ,δεν εχει πολλα λεφτα δεν θεωρειται αρκετα αντρας (τουλαχιστον απο μεγαλη μεριδα αντρων και γυναικων).
  2. Γιατι ο αντρας δεν εχει δικαιωμα στον καλλωπισμο?Ή γιατι θεωρειτε θυληπρεπες το να φροντιζει πολυ την εμφανιση του.Εβλεπα στην Τατιανα ενα θεμα για τους μετροσεξουαλ ,και εξοργισμενος παρακολουθησα καποιους αντρες μεγαλυτερης γενιας να επιτειθενται στους νεαρους μετροσεξουαλ καλεσμενους λεγοντας τους οτι το να ξυριζεσαι ,η να βαζεις μεικ απ(πχ για σπυρακια) δεν σε κανει αρκετα αντρα.Το εντυπωσιακο ηταν οτι και πολλες κοπελες υποστηριζαν οτι δεν τους αρεσει ενας αντρας αν περιποιειται τον εαυτο του πολυ....Γιατι αυτο?
  3. Γιατι θεωρειται γυφτια ενας αντρας να μην πληρωσει στο 1ο ραντεβου με μια κοπελα ολο το λογαριασμο?Και γιατι ποτε μια κοπελα δεν προσφερει λουλουδια σε εναν αντρα?
  4. Γιατι οι αντρες δεν κλαινε ?Αυτοι δεν εχουνε ψυχη?
  5. Γιατι ο πατερας εχει τρομερα λιγοτερα δικαιωματα απο τη μανα οσον αφορα την κηδεμονια ενος παιδιου?
  6. Γιατι ο αντρας πρεπει να ειναι παντοτε ο κυνηγος?
  7. Γιατι ο αντρας να πηγαινε στρατο εφοσον δεν το επιθυμει και απο ποτε ο στρατος σε κανει αντρα?(Αλλα εχω ακουσει εγω)


Αυτα ειναι μερικα απο τα ερωτηματα που με εχουν απασχολησει ανα καιρους.Δν ειναι επιθεση προς τις γυναικες και τον φεμινισμο ,ισα ισα πολλα απο τα ερωτημα εχουν και την αντιστοιχη φεμινιστικη αποψη.Πχ το 6 θα μπορουσε να ειπωθει και ως "Γιατι μια γυναικα που κυνηγα θεωρειται απελπισμενη?".Μπορει σε καποιους να φανουν αναχρονιστικα τα ερωτηματα αυτα.Σιγουρα εχουμε προχωρησει αρκετα και πολλα απο τα παραπανω φαινομενικα εχουν αρχισει να βελτιωνονται.Αλλα κατα τη γνωμη μου θελουμε καιρο ακομη μεχρι να ξεριζωθουν τελειως απο τα μυαλα μας τα στερεοτυπα αυτα και ιδιαιτερα σε χωρες σαν την Ελλαδα.

14 σχόλια:

gay super hero είπε...

Θέτεις ένα σοβαρό ζήτημα, όμως φαντάζομαι να καταλαβαίνεις πως ο λόγος για τον οποίο επιμένουν αυτά τα στερεότυπα είναι ότι οι γυναίκες (όπως και οι άντρες) στην ελληνική κοινωνία αρνούνται να απεξαρτηθούν από τους παραδοσιακούς ρόλους και στερεότυπα εν μέρει γιατί τις βολεύει (ο άντρας πρέπει να είναι κουβαλητής για να με φροντίζει) εν μέρει γιατί εξαναγκάζονται, αφού στην Ελλάδα μια γυναίκα πολύ δύσκολα μπορεί να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα οπότε επιλέγει χαμηλότερα αμοιβόμενες θέσεις και το εισόδημά της απλά λειτουργεί συμπληρωματικά στο νοικοκυριό. Σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα μια γυναίκα θα αισθανόταν ως και προσβεβλημένη αν ο άντρας επέμενε να κεράσει.

Για το θέμα της κηδεμονίας που αναφέρεις, πρόσφατα διάβαζα οτι η ένωση για τα δικαιώμαα των πατεράδων είναι κάθετα αντίθετη στο να μεγαλώνουν οι γκέι άντρες παιδιά! Εφόσον λοιπόν αυτοί δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων αλλά κάνουν διακρίσεις σχετικά με το ποιοι άντρες πρέπει να έχουν δικαιώματα και ποιοι όχι, ας μην περιμένουν υποστήριξη από μένα..

Ανώνυμος είπε...

Τα περιθώρια των αντρών ακόμα και στις πιο απελευθερωμένες χώρες είναι πολύ στενά. Ίσως, γιατί δεν έχουν αισθανθεί την ανάγκη να παλέψουν για κάτι, π.χ. για το δικαίωμά τους να φοράνε φουστανέλλα ή φούστα! Το αστείο είναι ότι πολλοί στρ8 το καταχαίρονται όταν κάνουν κάτι (π.χ. στις Απόκριες, ένα παράδειγμα είναι) με το οποίο βγαίνουν από τους παραδοσιακούς ρόλους που πρέπει να παίξουν. το ζήτημα είναι το θέλουν οι άντρες. Πολλοί μέσα στο μυαλό τους είναι παγιδευμένοι στην ιδέα και την εικόνα του πατροπαράδοτου αντρισμού. Και πολλές κοπέλες, για να μη πω σχεδόν όλες, θέλουν τον άντρα σκληρό και βαρύ και ζώο, αλλά τον θέλουν και τρυφερό και ρομαντικό (τρελές για δέσιμο).

Ανώνυμος είπε...

...τυπογραφικό: τι θέλουν οι άντρες;

Elementstv είπε...

@gay super hero:Συμφωνω μαζι σου σε ο,τι λες στην 1η παραγραφο.Οσο για το θεμα της κηδεμονιας ,δεν ειχα υποψιν μου οτι δεν θελουν να υιοθετουν παιδια γκει αντρες ,οποτε ναι ειναι κατι το οποιο με ξενιζει αρκετα.
@Κυκνε:Δυστυχως ετσι ειναι .Τα περισσοτερα εμποδια για την εξελιξη του αντρικου φυλου τα θετουν οι ιδιοι οι αντρες.Οσο για τις γυναικες ,οι απαιτησεις τους πολλες φορες ειναι εξωπραγματικες.Θελουν αντρες ευαισθητους αλλα και σκληρους ,εξυπνους αλλα να κανουν και την παπια κτλ....Θα βρουμε τον δρομο μας ...ελπιζω.

george είπε...

Απλά, το όλο θέμα με τον φεμινισμό είναι ότι υπήρχε κάτι να υποστηρίξει, να εναντιωθεί ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και στον τρόπο που τις αντιμετώπιζε η κοινωνία ως ανδρικά υποχείρια και νοικοκυρές.
Η ίδια κοινωνία τους άντρες πάντα τους αντιμετώπιζε ως δυναμικούς, οπότε γι'αυτό δεν είδαμε πότε το αντίστοιχο κίνημα homme-ινισμού. Το αν κάποιοι θεωρούν τον άντρα που βάζει make-up λιγότερο άντρα, είναι στα βιολογικά πλαίσια που κάθε αρσενικό πρέπει να αποδείξει στον περίγυρο του ότι είναι alpha male.
Πάντως, μπορώ να πω ότι και εμένα μου ακούγεται περίεργο όταν φίλες μου μου λένε ότι το αγόρι δεν έκανε την κίνηση να πληρώσει. Θα περίμενα να γίνει ως μία κίνηση ρομαντικού ιπποτισμού, παρά ως μια ετικέτα άντρας ή όχι.
Αυτά.

mahler76 είπε...

τα δικαιώματα χάθηκαν μαζί με την εξαφάνιση του είδους των ανδρών.

stella είπε...

αντρες ειναι οι στρ8,οι γκει δεν εχουν φύλο καλε.
αν τους ακουσεις ο ενας φωναζει τον αλλο "ΦΙΛΗ"
παντος το μονο δικαιωμα που πρεπει να εχουν οι ανδρες ειναι να μας κανουν σεξ ακομη κι αν κανουμε πως δεν θελουμε....:)P

karkinos7 είπε...

Δικαιώματα ωραία λέξη, αν δεν προσπαθήσεις να τα αποκτήσεις δε θα μας στα δώσει κανείς,και δυστυχώς είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη η κοινωνία στην οποία ζούμε που αυτά που γράφεις θεωρούνται στερεότυπα και αρχές, ξεπερασμένες μεν για λίγα άτομα σαν και εμένα και εσένα αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο που ζούμε όχι και καλώς η κακώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας τέτοιους ανθρώπους συναναστρεφόμαστε....

suncitizen είπε...

Χαζές συζητήσης της κάθε Τατιάνας.
Η ουσία είναι μία!
gay=σώμα
str8=χρήμα.
τελος.
Μην το αναλύσετε παραπάνω.
Τα διότι και τα διατί εφάγανε το μαθητή.
Η γυναίκα θέλει φράγκα για να μεγαλώσει το παιδί της με ασφάλεια.
Ο άντρας παραδοσιακά είναι εκείνος που θα βγει να πολεμίσει για την επιβίωση της οικογένειας με τους εχθρούς. ΑΠλά επειδή έχει μεγαλύτερο μυικό όγκο.
Οι παλιότεροι ποτέ δεν εγκρίνουν τους νεότρτους. Παλιότερα τους έλεγαν απαξιωτικά γιεγιέδες, τεντυμπόϋδες κλπ.
Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Άλλες γουστάρουν νταλικέριδες τραχείς κι απεριποίητους , άλλες τεκνακια - μοντέλα.
Έκκληση προς τις γυναίκες. Μην το παίζετε πολύ δύσκολες, διότι οι άντρες θα βρουν τη λύση μεταξυ τους τελικά και θα ψάχνετε άντρα με το φανάρι σε λίγο να σας βολέψει καλές μου. Ξεκαβαλείστε τα καλαμάκια σας λοιπόν και ξαναγίνετε low profile.

Owain Glyndwr είπε...

Να και μια ανάρτησή σου που συμφωνώ απόλυτα...τουλάχιστον δεν μου προκαλεί εγκεφαλικό με την ειρωνεία και την ασέβεια όπως η προηγούμενη,που σε σχέση με άλλα σχόλιά σου ήπια ήταν,μερικά μαθήματα σεβασμού τα θες (και τέχνης μπορώ να πω)

Gender Terrorist είπε...

γειά σου elementstv.

Θα ξαφνιαστείς ίσως να μάθεις ότι όλα τα θεματάκια που αναφέρεις οφείλονται στην "πατριαρχία" που λέμε, και όχι στον φεμινισμό.

Ο φεμινισμός είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο, και στην πραγματικότητα υπάρχουν παραπάνω από ένας. Δεν έχει να κάνει με γυναίκες που θέλουν να καβαλήσουν τους άντρες. Έχει να κάνει με διεκδίκηση ισοτιμίας ανάμεσα στη γυναικεία και αντρική εμπειρία.

Συνεπώς όταν ένας θηλυπρεπής πούστης τρώει κράξιμο ή ξύλο ή δολοφονείται, ο λόγος είναι ότι η θηλυκότητα θεωρείται κατώτερη ταυτότητα, και η πατριαρχία το συγχωρεί σε μια γυναίκα (είναι έτσι κι αλλιώς 'κατώτερη' στα μάτια τους) αλλά όχι σε έναν άντρα.

Συνεπώς, όσα σε ενοχλούν σ'αυτό το ποστ, οι σεξισμοί γενικότερα, είναι θέματα με τα οποία ασχολείται και προσπαθεί να τα λύσει η φεμινιστική σκέψη.

Ένα πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσεις σχετικά με τους φεμινισμούς είναι αυτό το Frequently Asked Questions, το οποίο είναι όμως στα αγγλικά

http://finallyfeminism101.blogspot.com/

φιλιά

Gender Terrorist είπε...

α, να προσθέσω ότι με τα "δικαιώματα των αντρών" πάλι ο φεμινισμός ασχολείται. Δηλαδή με την ισότητα. Μη φαντάζεσαι ότι οι φεμινίστριες τη βρίσκουν όταν οι άντρες πάνε στρατό και οι γυναίκες όχι. Και οι γυναίκες που αναφέρονται στο ποστ αυτό και τις απαντήσεις του, είναι ξεκάθαρα βολεμένες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πατριαρχία.

Δεν είναι ούτε όλες οι γυναίκες φεμινίστριες, ούτε όλοι οι άντρες φαλλοκράτες. Οπότε δεν προσφέρουν κάτι οι γενικεύσεις. :-)

Elementstv είπε...

Gender_Terrorist:Εχεις απολυτο δικιο αλλωστε ηθελα τις δικες σας γνωμες γιαυτο δεν εκανα αναλυση.Κι εγω πιστευω οτι η πατριαρχια ευθυνεται για πολλες ανισοτητες και το λαθος του λεγομενου κινηματος ισοτητας των αντρων ειναι οτι διεκδικουν μεσα απο πατριαρχικη σκοπια ,επομενως δεν θελουν ισοτητα αλλα απλα να "γυρισει" η πλαστιγγα προς το μερος τους και προς το συμφερον τους.

Φιλια!!!

Gender Terrorist είπε...

elementstv ακριβώς! Το έπιασες με τη μια (αν και μάλλον το είχες ήδη πιάσει)

Ξέρω ότι είναι γάμησέ τα να θες να είσαι το ένα ή το άλλο φύλο έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον αν διαφέρεις κιόλας. Αλλά αν κάποιοι δε σε δέχονται ως άντρα επειδή σ'αρέσουν οι άντρες, εκείνοι πρέπει να αλλάξουν τον ορισμό του τί είναι άντρας, ώστε να σε περιλαμβάνει. Και όχι εσύ να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις.