Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

120. To Bullying απέκτησε πρόσωπο...




Δεν είναι ότι έχω να προσθέσω κάτι καινούριο στην διαλεκτική που έχει αναπτυχθεί γύρω από την ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Όλοι λίγο πολύ  συμπονέσαμε, ταυτιστήκαμε, ειδικά εμείς οι γκέι που έχουμε στατιστικά υποστεί πολύ περισσότερο bullyng από το μέσο έφηβο.   Για μένα δυστυχώς η υπόθεση του Βαγγέλη και η συζήτηση που ξεκίνησε γύρω από το bullying στα κανάλια και στο διαδίκτυο, μου θύμισε πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά σε κάθε του μορφή...        

                                                                          
Και εξηγούμαι : Κανένας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να μιλήσει για το σεξουαλικό bullying, το bullying που εστιάζει δηλαδή στην αίσθηση ανδρισμού για το αγόρι ή θηλυκότητας για την κοπέλα. Η επίθεση στο φύλο και στη σεξουαλικότητα που γίνεται στο θύμα. Πάντα μιλάμε για το bullying αόριστα ή το προσδιορίζουμε μόνο με την εξωτερική εμφάνιση ή με τα χόμπι ή με το χαρακτήρα και σπάνια αναφερόμαστε στην σεξουαλικότητα του θύματος που μπορεί να το κάνει στόχο. 

Και ακόμη και αν αναφερθούμε σε αυτή, πάντοτε βάζουμε δίπλα και ένα "δεν μας ενδιαφέρει ότι και να είναι απλά το bullying δεν είναι σωστό". ΛΑΘΟΣ, μέγα λάθος φίλοι μου. Δεν μπορούμε από τη μία να θέλουμε να σταματήσει το bullying που τουλάχιστον στο 50% δείχνουν οι έρευνες αφορά προσβολές και επιθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου, όταν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την ομοφυλοφιλία ως κάτι κρυφό ή που δεν μας ενδιαφέρει.

"Μα βρε Elements, δεν είναι σίγουρο ότι ένας έφηβος ξέρει τι είναι". Σκατά! Το 90% σίγουρα ξέρει και αν δεν υπήρχε αυτό το κλίμα μυστικοπάθειας και ντροπής, θα το λέγανε περισσότεροι. Αν και τα πράγματα καλυτερεύουν στο θέμα της αποδοχής, τα σχολεία παραμένουν ακόμη έτη φωτός πίσω και το bullying είναι απίστευτο. 

Πριν 3 χρόνια έκανα 2 αγόρια(αδέλφια)  ιδιαίτερα . Επειδή οι γονείς τους έχουν χωρίσει με έβλεπαν σαν πατρική φιγούρα/μεγάλο αδερφό και μου έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Ο ένας πλέον είναι παλικαράκι και πηγαίνει λύκειο και ο άλλος τελειώνει το γυμνάσιο. Ακόμη κρατούμε επαφές, έρχονται σπίτι μου, πάμε σινεμά κτλ. Συζητώ μαζί τους για το πως έχουν τα πράγματα στο σχολείο. Με θλίψη μαθαίνω πως οι προσβολές τύπου αδερφή, πούστη κτλ. κρατούν ακόμη.  Μάλιστα ο μικρός που είναι και μαγκάκος μου είπε πως κοροιδεύουν με την παρέα του ένα θηλυπρεπή συμμαθητή τους. 

Κάναμε πολλές συζητήσεις επί του θέματος, του ανέφερα και δικές μου αρνητικές εμπειρίες και φάνηκε να το δέχεται. Είχα επιβεβαίωση και από τον μεγάλο πως σταμάτησε να τον πειράζει. Μου υποσχέθηκε πως θα τον υπερασπισθεί την επόμενη φορά. Μακάρι να συμβεί. Μακάρι όλοι μας να υπερασπιζόμαστε το διαφορετικό.

Τέλος, να πω και κάτι ακόμη. Δυστυχώς αν και οι περισσότεροι γκέι έχουμε ζήσει την απόρριψη και το πόσο πονάει, μεγαλώνοντας πολλές φορές γινόμαστε οι ίδιοι τραμπούκοι. Όχι δεν πλακώνουμε στο ξύλο. Η απαξιώση, η περιφρόνηση και η αδιαφορία όμως που επιδεικνύουμε μεταξύ μας, η ξινίλα που δείχνουμε αν κάποιος δεν πληρεί τα στάνταρ που έχουν θέσει τα περιοδικά για το τι εστί γκέι, η κριτική που ασκούμε σε όποιον γκέι είναι παχουλός, άσχημος, αγύμναστος, χωρίς ντύσιμο κοπιά από τα Hondos Center μας τοποθετεί στη ίδια μοίρα με τους τραμπούκους του Βαγγέλη. Οπότε την επόμενη φορά που θα καταδικάσουμε το bullying, ας ξεκινήσουμε από εμάς τους ίδιους...

3 σχόλια:

gay super hero είπε...

"Δυστυχώς αν και οι περισσότεροι γκέι έχουμε ζήσει την απόρριψη και το πόσο πονάει, μεγαλώνοντας πολλές φορές γινόμαστε οι ίδιοι τραμπούκοι."

Μόνο που δεν είναι άσχετο το ένα με το άλλο. Συνήθως την απόρριψη που εισπράττεις, την εκτονώνεις κάπου αλλού μετά.

Unknown είπε...

Γεια σου elements
Σχετικά με το θέμα δε μπορώ να πω κάτι γιατί όλα έχουν ειπωθεί..
Ήθελα να σου πω να γράφεις πιο συχνά , γιατί έχεις ευαισθησίες και γράφεις ωραία. Σε διάβαζα παλιά και χάρηκα που σε ανακάλυψα ξανά.
Καλή σου μέρα

Elementstv είπε...

@gay super hero: Ισχύει, όντως πάντοτε την εκτονώνεις κάπου συμφωνώ, απλώς κάποιοι επιλέγουν να μην κάνουν τα ίδια σε άλλους αλλά να εκτονωθούν προσπαθώντας να διορθώσουν όσα μπορούν με ό,τι δυνάμεις διαθέτουν.

@les an: Γεια σου les an,

ομολογώ πως δεν γνώριζα το blog σου αλλά τώρα που το διάβασα σε διάστημα ενός ΣΚ, έχω ενθουσιαστεί. Μ' αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις και η ποικιλία της θεματικής σου! Κέρδισες ένα αναγνώστη ακόμη!!!