Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Περι Πολιτικης Ορθοτητας....


Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μετά την απόφαση της διοίκησης να αφαιρέσει τα διακριτικά σήματα με τα δύο φύλα έξω από τις τουαλέτες, έτσι ώστε να μην προσβάλλονται οι τρανσέξουαλ.

Οι γυναικείες τουαλέτες τώρα πια ονομάζονται απλά «τουαλέτες», ενώ των αντρών μετατράπηκαν σε «τουαλέτες με ουρητήρια». Την παράξενη αυτή πρωτοβουλία έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, μετά από σωρεία παραπόνων εκ μέρους των τραβεστί φοιτητών.

«Οι τραβεστί αντιμετωπίζονται με βία, όταν πηγαίνουν στις τουαλέτες και θέλαμε να τους παρέχουμε ένα μέρος όπου θα μπορούν να νιώθουν άνετα», λέει μία εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, δεν δέχθηκαν όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές με χαρά, αυτήν την αλλαγή. «Ενώ αυτά τα σήματα μπορεί να είναι κατάλληλα για τους ανθρώπους με διαφορετική σεξουαλικότητα, επίσης πιστεύω ότι πολλοί φοιτητές από διαφορετικές θρησκείες θα νιώθουν άβολα να χρησιμοποιούν κοινές τουαλέτες», σχολιάζει ένας 19χρονος σπουδαστής.

Με αφορμη την παραπανω ειδηση αρχισα να σκεφτομαι για την πολιτικη ορθοτητα και αναυτη εχει καλυτερευσει ή χειροτερευσει την ζωη των ανθρωπων.

Οχι "overweight, obese" αλλά "heavy".Οχι "Christmas break" αλλα "winter break".Οχι πουστης,ομοφυλοφιλος.Και τοσα και τοσα αλλα.

Η ενσταση μου δεν βρισκεται τοσο στο να υπαρχει η πολιτικη ορθοτητα.Αλλωστε με βαση αυτην εχουμε εξευγενιστει.Η ενσταση μου εγκειται στο γεγονος οτι καποιες φορες χανουμε την ουσια και μενουμε στους τυπους .Τοτε ειναι που αρχιζει το πραγμα να βρωμαει.

Προσωπικα θεωρω οτι η πολιτικη ορθοτητα δεν ειναι παντοτε υποκρισια.Πχ εμενα μου αρεσουν οι λεξεις γκει ,ομοφυλοφιλος και οχι πουστης ,αδερφη.Υπαρχουν πολλοι ομοφυλοφιλοι που επιμενουν να αυτοαποκαλουνται πουστηδες ,πισωγλεντηδες κτλ θεωρωντας πως ετσι απενοχοποιουν τις λεξεις.Εγω τεινω να διαφωνησω.Πιστευω οτι οι λεξεις δεν ειναι αθωες,και σημαινουν αυτο που η κοινη γνωμη πιστευει οτι σημαινουν.

Ισως το καλυτερο ειναι να χρησιμοποιουνται οι λεξεις οπως,οπου και οποτε εμεις θελουμε.Πχ οι μαυροι μεταξυ τους αυτοαποκαλουνται νεγροι ,αλλα κατι τετοιο δεν το επιτρεπουν απο ανθρωπους εκτος κοινοτητας.Ισως και αυτο ειναι λαθος και διαιωνιζει διαχωρισμους,και καταστασεις,αλλα η αληθεια ειναι πως φαινεται η πιο ασφαλης επιλογη.Ο καθενας βεβαιως κανει οτι θελει.

Εσεις τι πιστευετε?Ειναι αναγκαια η πολιτικη ορθοτητα και ιδιαιτερως σε γκει θεματα,ή απλα υποκρισια?

13 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ο καθένας έχει τα δικά του "αρέσει". Δεν τίθεται θέμα. Το κακό είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία θέση, και πολλές φορές αυτή μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον..

Είδωλο είπε...

ολοι ευχαριστημενοι δεν γινεται να ειναι, παντα η πλειοψηφια κερδιζει.

Ειναι δυνατον πχ τωρα να σταματησεις τον Ελληνα απο το να εχει εθνικη εορτη και αργια το Πασχα η τα Χριστουγεννα?

Κι ομως προσβαλουν κοσμο, εμενα ειδικα το πασχα απιστευτα.
Αυτος ο ρατσιμος που την μεγαλη εβδομαδα δεν υπαρχει σουβλατζιδικο ανοιχτο με τρελλαινει ρε φιλε.

Τεσπα, οσο αυξανεται ο λαος μας (gay gay gay gay) τοσο θα αλλαζουν τα πραγματα.

Κώστας είπε...

Καλά, γι' αυτό, που τη μεγάλη εβδομάδα δεν υπάρχει ανοιχτό γυράδικο ούτε για δείγμα και όλα τα μαγαζία έχουν σχεδόν αποκλειστικά νηστίσιμα φαγητά, έχω κάνει μεγάλη φασαρία...

Εγώ είμαι κατά της απόφασης του πανεπιστημίου και τα θεωρώ αυτά γελοιότητες. Αν εγώ κατουριέμαι και αντί για τις γνωστές ταμπέλες έχει επεξηγήσεις "τουαλέτες με ουρητήρια" "τουαλέτες με λεκάνες" ή "οθωμάνικές τουαλέτες" και δεν ξέρω κι εγώ τι... μέχρι να καταλάβω που πρέπει να πάω θα τα κάνω πάνω μου!

GiannisK είπε...

Εγω δεν καταλαβαινω το νοημα της αλλαγης. Αν πχ. ο τρανσεξουαλ που εχει κανει επεμβαση και τα εχει "κοψει" παει στις γυναικειες. Ισα ισα.
Μου φαινεται ακραιο το γεγονος.

stella είπε...

@GiannisK εχεις νυχτα βαθεια!
Οχι ο τρανσεξουαλ,η τρανσεξουαλ και αν θες τυπικα γυναικα.
Κι εμενα μου φαινεται ακραιο να βλεπω εναν παλικαρο δυο μετρα να συνανταει καποιον αλλο παλικαρο και να αναφωνει,"γεια σου φιλεναδα"!
Πολυ σωστα εκαναν και εβγαλαν τις ταμπελες εγω πολλες φορες χρειαστηκε να κατουριεμε και χωθηκα σε ελευθερο wc αγνοοντας την ταμπελα.

tovenito είπε...

καλά κάνει και υπάρχει η πολιτική ορθότητα αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μου φαίνεται παρατραβηγμένο.
το να αποκαλώ τον εαυτό μου πούστη μπορεί να το κάνω και για δική μου ψυχοθεραπεία, με την έννοια του να αποενοχοποιήσω στα μάτια μου τον εαυτό μου. το να με αποκαλεί ο άλλος πούστη το κάνει για να με προσβάλλει ή να με κοροϊδέψει. για αυτό είμαι υπέρ του μέτρου και της πολιτικής ορθότητας με μέτρο

life_traveller είπε...

Κάθε βήμα που άρει την περιθωριοποίση όσο και αν φαίνεται υπερβολική, είναι βήμα προόδου... όσο για τις θρήσκευτικές ιδιαιτρότητες είναι θεωρώ αυτονόητο, οτι σε καμια περίπτωση δεν μπορούν να μπουν πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο μάλλον να τα καταπατούν. Μπράβο στο πανεπιστήμιο που είχε τέτοια ευαισθησία, έστω και αν υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα!

life_traveller είπε...

αίρει ήθελα να γράψω.

cobden είπε...

Με την πολιτική ορθότητα έχω ασχοληθεί πολύ στο μπλογκ μου. Τη θεωρώ απλά μια νέα μορφή λογοκρισίας, με "προοδευτικό" μανδύα αυτή τη φορά, πιο ύπουλη και γι αυτό πιο επικίνδυνη. Έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις Δυτικές κοινωνίες και μας έχει φέρει πολύ πίσω σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου.
Και φυσικά συμφωνώ πως πρέπει να είμαστε κόσμιοι με τους συνανθρώπους μας. Αυτό όμως δεν θα μας το επιβάλλει καμιά "πολιτική ορθότητα".Μπορούμε κάλλιστα να το πετύχουμε, με την παλιομοδίτικη και τόσο λοιδωρούμενη "αστική ευγένεια"

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου πω..οι λεξεις για μενα εχει σημασια πως χρησιμοποιουνται.
Πως εκφερονται απλα αν θες.
Την γκομενα μου την λεω "γκομενα", αναμεσα στα αλλα. Αλλες εχουν προβλημα, τους ηχει ασχημα.
Την λεω και "καργιολα" [και με λεει κιολας], αλλα δεν ειναι παρεξηγησιμο γιατι ξερω πως το λεω και το αντιλαμβανεται πως το λεω.
Το "πουστης" απο την αλλη, δεν το χρησιμοποιω ποτε για να χαρακτηρισω/απευθυνθω σε γκειμποιζ. Ειναι η ultimate βρισια μου! :D

Τωρα για τις τουαλετες...ενδεχεται να προκαλεσουν συγχιση, οπως ειπε και ο Κωστας.
Εγω θα μπερδευομουν. Ειμαι και χαζη. :P

gay super hero είπε...

Πάντως από ό,τι ξέρω ο όρος "τραβεστί" που αναφέρεται στο κείμενό σου απορρίπτεται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που προτιμούν να αποκαλούνται "τρανσέξουαλ/διαφυλικοί" (όταν έχουν κάνει πλήρη αλλαγή φύλου με ιατρική επέμβαση) και "transgender/διεμφυλικοί" (όταν δεν έχουν κάνει).

Για μένα προσωπικά δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας αλλά απλής κοσμιότητας να αποκαλείς τον άλλο όπως θέλει να τον αποκαλείς και να μην τον προσβάλλεις γι' αυτό που είναι.

Elementstv είπε...

@Ηφαιστιωνα:Ναι αλλα τι γινεται οταν αυτη η ενιαια θεση,υποβαθμιζει την προσωπικοτητα σου?
@Εξουρανου:Μπα δεν νομιζω οτι εμεις οι γκει δεν ειμαστε συντηρητικοι ,και οτι αν αυξηθουμε θα
αλλαξουν τα πραγματα.Δεν ξερεις τι μουχλα υπαρχει και στους κυκλους μας.
@Κωστας:Συμφωνω εν μερει μαζι σου,διοτι πραγματι δεν μπορεις να ικανοποιησεις τους παντες.
@Γιαννηκ & Στελλα:Σωστα σου λεει η Στελλα οχι ο τρανσεξουαλ αλλα η τρανσεξουαλ .Απο την αλλη Στελιτσα μου
και εσυ δεν νομιζω οταν ησουν αγορακι,να ησουν νταλικιερης?Μια τσαχπινια θα την ειχες δεν μπορει.Οποτε
το οτι σε ενοχλουν οι πολυ θυληπρεπεις γκει,ισως εχει να κανει με ενα κομματι απο το παρελθον σου
που θες να το αφησεις πισω.Ισως λεω ισως...
@Tovene592:Συμφωνω.Μια λεξη που με χαρακτηριζει θελω να ελεγχο με ποιον τροπο χρησιμοποιειται στο ονομα μου.
@Life_Traveller:Συμφωνω ως προς το 1ο σκελος.οσο για το αν υπαρχουν σημαντικοτερα ζητηματα,δεν το πιστευω.Ολα ειναι σημαντικα.Με ενοχλουν τετοιου ειδους
δικαιολογιες...
@cobden:Κοιτα,η πολίτικη ορθοτητα ειναι αναγκαια καποιες φορες,αλλωστε δεν ειναι εξελιξη της αστικης ευγενειας
οπως πολυ ωραια το θετεις?
@poontangdee:Σωστη σε βρισκω!!!Ρε παιδι μ και να πεις καποιον πουστη δεν ειναι κακο,αρκει να εισαι σιγουρη οτι
προσβαλλεται ο ιδιος.
@gay super hero:Το γνωριζω αυτο για τον ορο τραβεστι!Αλλωστε δν τον χρησιμοποιησα εγω ,ηταν λογω μεταφρασης.Οπως
προειπα θεωρω σημαντικο να σεβομαστε τους ορους και τις λεξεις γιατι ποτε δεν ειναι αθωες...

gay super hero είπε...

To ξέρω ότι δεν τό γραψες εσύ! Το λέω για τον άσχετο δημοσιογράφο στην εφημερίδα που το δημοσίευσε!