Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Γιατί δεν γινόμαστε όλοι αναρχικοί;


Προσπαθησα με πολλους τροπους να συμπτυξω το αρθρο που ανακαλυψα προσφατα αλλα ειναι αδυνατον να γινει,χωρις να υποπεσω σε γενικευσεις.

Το αρθρο αυτο λοιπον πραγματευεται το εξης ερωτημα .Ενα ερωτημα που ειχαμε θεσει σε καποιους γκει φιλους μας (οι οποιοι δηλωνουν αναρχικοι)εγω και η Sparrow.Προς μεγαλη μου εκπληξη διαπιστωσα οτι πολλες απο τις αποψεις μας ταυτιζοταν με αυτο το αρθρο σιγουρα οχι τοσο εξελιγμενες οσο εκθετονται εκει.

Το ερωτημα λοιπον του αρθρου ειναι :

"Είναι η ιδέα μιας αναρχικής κοινωνίας με μεγάλο πληθυσμό πραγματοποιήσιμη; "

Ισχυρίζομαι οτι δεν είναι.

Μάλιστα ο ισχυρισμός είναι οτι αν εφαρμόζαμε τον αναρχισμό, πρώτα θα εξαφανιζόμασταν σχεδόν τελείως, και μετά, απ’ τους ελάχιστους που θα είχαν μείνει, μια νέα μη-αναρχική κοινωνία θ’ αναφύονταν απ’ τις στάχτες της παλιάς. Διαβάστε, να δείτε γιατί.


Το αρθρο θα το δειτε αν πατησετε ΕΔΩ.

Υ.Γ.:Ξερω οτι οι περισσοτεροι ισως να βαριεστε να διαβασετε ενα τοσο μεγαλο αρθρο αλλα καντε το κοπο ,ειναι πολυ ενδιαφερον και θα σας διευρυνει τους ιδεολογικους σας οριζοντες.Με το παρον ποστ δεν παιρνω θεση εναντιον των αναρχικων ,ουτε το αρθρο παιρνει αλλωστε,απλα το βρισκω εξαιρετικα ενδιαφερον.Οσοι το διαβασετε και θελετε να εκθεσετε αποψη ,τα σχολια ειναι παντα ελευθερα ...

16 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα αγαπητέ.. μεγάλο είναι όντως.. θα το διαβάσω λογικά το απόγευμα... Φιλιά!!!

Μεθυσμένη Καρδιά είπε...

Το διάβασα όλο το κείμενο,και αν και ήταν υπερβολικό σε κάποια ελάχιστα σημεία,χρησιμοποίησε πολύ λογικά άλματα για τα συμπεράσματα.

Θα τοποθετηθώ λίγο χοντροκομμένα.
Ο μόνος τρόπος για να πετύχει η αναρχία είναι η διαμόρφωση κατάλληλων συνειδήσεων.

Για να γίνει αυτό πρέπει να αφανιστούν όσοι δεν έχουν τέτοιες συνειδήσεις,δηλαδή να γίνει η λεγόμενη "Επανάσταση"

Για να υπάρξουν ομοιόμορφες συνειδήσεις και να λειτουργήσει η αναρχία με τον τρόπο που χρειάζεται για να μην φτάσει σε κατάστροφη,θα διαμορφωθούν συνειδήσεις σε άτομα υπό διαμόρφωση(παιδιά).

Έτσι όμως καταργείται το δικαίωμα της ελευθερίας,και ταυτόχρονα για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται κάποια "ελεγκτική επιτροπή" ας πούμε "σοφών" ωστε να ελεγχεται αυτού του είδους παιδεία.
Οπότε κομμένη η ελευθεριακή γνώση,κομμένη και η αυτοδιαχείριση.

Το καπιταλιστικό σύστημα σήμερα είναι φτιαγμένο με τετοιο τρόπο όπου υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας,ωστε να μπορούν να υπάρχουν αναταράξεις και αντιδράσεις(είτε αναρχικών,είτε ακροδεξιων κινημάτων)αλλά ταυτόχρονα αυτό να είναι μια εκτόνωση της κατάστασης.
Προφανώς μιλάω για αστικο-δημοκρατικά δυτικά κράτη.

Αυτά για την ώρα ελπίζω να μην κούρασα.Ωραίο άρθρο elements...

pastlifedreams είπε...

ειναι ακρως ουτοπικο κατι τετειο ,σε μια κοινωνια , ισως σε πολυ μικρες κοινοτητες να ειναι εφαρμοσημο , αλλα και εκει ,αν τα προσωπικα συμφεροντα ερθουν σε συγκρουση θα υπαρξει προβλημα.

stella είπε...

(κουκουλα)
Αυτος αυτος μας λεει να ριχνουμε μολοτοφ!
Ε ποσο αναρχικια να γινω δηλαδη?
Δεν ειναι αρκετα αναρχικα αυτα που εκανα?

Elementstv είπε...

Ηφαιστιωνακο μου οποτε θες διαβασε το ,δεν σε πιεζει κανεις.Φιλια!!!
Μου αρεσε πραγματικα πολυ η τοποθετηση σου,μεθυσμενη καρδια,με ποια εννοια ομως...Οτι οπως ειπε για να επιτευχθει ενα τετοιο συστημα πρεπει να εξαλειφθουν ολες οι φασιστικες τασεις,κατι το οποιο υποστηριζαν τα παιδια στα οποια μιλουσαμε.Και τους εξηγουσαμε,οτι και αυτο ηταν εξισου φασιστικο...
Δεν με κουραζεις...
Pastlife,και αυτο ειναι σωστο.Σε μικρες ομαδες,το ολο συστημα λειτουργει σχετικα καλα ασε που και εκει μπορει να χαλασει.Αλλα σε μια μεγαλη ομαδα τα πραγματα αλλαζουν.
Αχ βρε Στελλα,δεν λεω να γινουμε αναρχικοι,αλλα ουτε και το αντιθετο.Θεωρω οτι καλο ειναι να υπαρχουν ολα και οι φασιστες,αναρχικοι,δεξιοι ,αριστεροι κτλΦιλια.....

ΣΑΥΡΑ είπε...

σοβαρα τωρα elements το αρθρο ειναι ενα ματσο μαλακιες.
ενω μας τρωει την ψυχη με την ομαλη μεταβαση απο τον κυνηγο στο δεξι χαφ και στην συνχρονη εποχη χρησιμοποιει την τρομοκρατια του αναρχισμου της επομενης ημερας με την μαφια να βιαζει την μανα και την γιαγια μου.
ειναι σοβαρα τουλαχιστον γελοιο.
ο 21 αιωνας εχει μεσα και τεχνολογια που αν χρεισιμοποιθουν σωστα δεν θα εχουμε την αναγκη των νομων και της ταξης. δεν ειναι στο ανθρωπινο ενστικτο η κλεψια , για να δωσω και γω ενα αδυναμο επιχείρημα, μα η ελλειψη (η τεχνιτη ελλειψη) των αγαθων.
η μεταβαση σε κοσμο χωρις στρατο πολιτικους μπατσους και τραπεζες μπορει να συμβει και να μην καταρευση το συμπαν ή μας κανουν ατακ οι εξωγηινοι.
απλα ειμαστε πολυ κοτες οι πολυ βολεμενοι για να κανουμε κατι δραστικο για αυτο.
αν νοιωθεις λοιπον οτι θα διαλυθουμε και θα υποσυτιζομαστε οπως ο τυπος του αρθου υποστηριζει, σε παρακαλω να το σκεφτεις σοβαρα αλλη μια φορα.
οι ιδεολογιες ναι εχουν καταρευσει απλα ελπιζω οχι και οι λογικη elements

Elementstv είπε...

H δικη μου αποψη βρισκεται καπου στη μεση.Δηλαδη οσο λαθος ειναι ο απολυτος καπιταλισμος,τοσο λαθος ειναι και ο απολυτος αναρχισμος.Θα μου πεις μπορει να επιτευχθει χρυση ισορροπια?Μαλλον οχι.Κοιταξε ,εγω το αρθρο το βρισκω λογικο αν και σε αρκετα σημεια ξεφευγει.Αλλωστε ο,τι παραθετω εδω δεν ειναι απαραιτητα ολοσωστο.Αλλα διαφωνω με το οτι η ελλειψη αγαθων ειναι τεχνητη.Τον κατηγορεις,για αδυναμα επιχειρηματα.Ενταξει αλλα και απο τον αναρχισμο μονο αδυναμα επιχειρηματα ακουγονται.Δεν ειναι τυχαιο που οι περισσοτεροι αναρχικοι ειναι νεαρης ηλικιας και μετα τους καταπινει το συστημα.Οταν εχω τη μαμακα και τον μπαμπακα απο πισω ολα ειναι ευκολα.Ακομη δεν καταλαβαινω γιατι οταν ασκειται κριτικη στο καπιταλισμο ολα ειναι μια χαρα,αλλα στον αναρχισμο οταν ασκηθει κριτικη εισαι οπισθοδρομικος κτλ(αυτο δεν απευθυνεται σε σενα Σαυρα).Σκεψου και κατι αλλο.Ας δεχτω οτι εχουμε την τεχνολογια για να επιτυχουμε οσα λες.Και παλι αδυνατω να καταλαβω πως σε ενα κοσμο γεματο αναρχια,δεν θα επικρατει ο ισχυρος.Οχι οτι και τωρα δεν γινεται,απλως τουλαχιστον τωρα γινονται και καποιες συλλογικες προσπαθειες.Υποτιμας πολυ το αισθημα εγωισμου των ανθρωπων.Εγωισμος=Επιβιωση.Να σου πω και αλλο παραδειγμα.Εγω μεγαλωσα σε μια αλανα που παιζαμε παρα πολλα παιδια,χωρις γονεις να μας επιβλεπουν .Ηταν ας το πουμε μια κατασταση αναρχιας.Ε ακομη και τοτε,ο ισχυρος επεβαλε την αποψη του.Και αν οχι αυτος,η μαζα επεβαλλε την αποψη της.Αν καποιος ειχε διαφορετικη αποψη ,ή εβγαινε εκτος παιχνιδιου,η συμμορφωνοταν με τις αποψεις των υπολοιπων.Ισως να μην απαντησα ικανοποιητικα στα ερωτηματα σου,αλλα λυπαμαι ,γιατι βλεπω τελικα οτι κανεις δεν αλλαζει αποψη.Οταν μου λες οτι ολο το αρθρο ηταν ενα ματσο μαλακιες,ενω παραθετει αρκετα ισχυρα επιχειρηματα,σηκωνω τα χερια ψηλα.Ξαναλεω οτι δεν συμφωνω απολυτα με το αρθρο,αλλα εδω ειμαστε για να το συζητησουμε κι αλλο...

ΣΑΥΡΑ είπε...

λογικα επιχειρηματα εγω προσωπικα δεν βλεπω και θα ηθελα μα την αγια αληθεια να μου τα επισημανεις αν ειναι δυνατο.
και θα ηθελα επισης ( και δεν ειναι ειρωνικος ο τονος μου ειναι τονος αληθινης αποριας) για ποιο πραγμα θα χρειαζεται ο πιο δυνατος να επιβληθει και ποιος ακριβως θα ειναι ο πιο δυνατος?
τελος παντων αυτες οι κουβεντες μπορουν και ειναι αεναες.
και ο καθεις μπορει να εχει την αποψη του, γιατι οχι αλλωστε μια χαρουλα ειμαστε σκλαβωμενοι στις επιθυμιες των αλλων.
θα πρεπει ισως να μιλησουμε μια μερα για ολα αυτα elements, ναι?

Elementstv είπε...

Καλη μου Σαυρα,δεν θα σου παραθεσω επιχειρηματα γιατι αν δεν τα βλεπεις λογικα δεν μπορω να σου αλλαξω αποψη.Οσο για τι πραγμα θα χρειαζεται να επιβληθει ο δυνατος,ειναι πολυ απλο και το εξηγησα λογω της εγωιστικης φυσης του ανθρωπου.Εσυ φανταζεσαι ενα ιδανικο θεωρητικο συστημα.Και οι 3 εξουσιες,ιδανικα,υπαρχουν για να ελεγχουν η μια την αλλη.Ο ανθρωπινος παραγοντας ειναι που μπαινει στην μεση και τα γαμαει ολα.Ισως τελικα οι κοινωνιες,εξελισονται προς αυτο που τις βολευει καλυτερα για εκεινη τη στιγμη.Αν θες μπες μσν τσακαλι...Αλλιως και δω απαντησε.Δεν θεωρω οτι ειναι αερολογιες καλο ειναι να τα συζητουμε...

Equilibrium είπε...

Μετριοπάθεια σε όλα, λοιπόν?... Η ζωή ως τώρα με έχει συμβουλεύσει εμπράκτως πως στα περισσότερα ζητήματα, ναι...

Να είσαι καλά!

Elementstv είπε...

Oχι μετριοπαθεια,κριτικη σκεψη.Ακομη και αναρχικος να ειμαι,το μπλογκ δεν θα αποτελεσει βημα ουτε για αριστερες ουτε για δεξιες αποψεις.Ειναι εδω για να εξερευνα διαφορα ζητηματα που με απασχολουν.Το οτι τελευταια εχει παρει μια πολιτικη χροια το βρισκω θεμιτο,και ισως και αναγκαιο...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Elementstv είπε...

Λοιπον επιθεση σε αλλους μπλογκερ,δεν δεχομαι στο δικο μου μπλογκ.Οποιος θελει ας επιτειθεται σε μενα.Τις προσωπικες σας διενεξεις να τις λυσετε αλλου πάρακαλω...

Faunlet είπε...

ine pragmatika terastio, an kai endiaferon. Tha to diavasw olo kai tha epistrepso.

Elementstv είπε...

Oποτε θελεις,ελα να το σχολιασεις.Ξερω οτι ειναι μεγαλο και ισως και κουραστικο αλλα ηθελα να το βαλω γιατι πιστευω οτι αξιζει τον κοπο να διαβαστει...

suncitizen είπε...

Η αναρχία είναι το πολίτευμα των Θεών!
Είμαστε όμως αρκετά Θεοί;
ή χρειαζόμαστε το μπαμπούλα του νομου να μας βάζει με το ζόρι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται;
Πιστεύω ότι οι κοινωνίες είναι ακόμα ανώριμες για κάτι τέτοιο.
Το άρθρο αυτό φοβάμαι ότι έχει αρκετές αυθαιρεσίες του συγγραφέα.
Και μια αναφέρει την τάξη και οργάνωση του σύμπαντος, υπανθυμίζω ότι η εντροπία (=αταξία)του σύμαντος συνχώς αυξάνει.
Προύπόθεση,πάντως, για την εφαρμογή αναρχίας σε οποιαδήποτε μελλοντική κοινωνία, είναι η άριστη παιδεία και πνευματική καλλιέργεια του πληθυσμού. Διαφορετικά, θα γίνει το χάος που λέει ο φίλος μας. Και επίσης, νομίζετε ότι τώρα δεν άφανίζεται ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού από πεινα; Απλά είναι παιδία ενός κατώτερου Θεού. Κανείς δε θα νοιαστεί ποτέ γι αυτά. Είναι αναλώσιμα. Γεννιούνται τυχαία και μόνο τα πολύ τυχερά και ανθεκτικά θα επιβιώσουν. Κι αυτά συμβαίνουν στο μεγαλύτερ μέρος του πλανήτη σήμερα...Απλά, εμείς ζούμε στη γυάλα του καταναλωτσμού και νόμίζουμε ότι η γή είναι παράδεισος...