Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Lesbians:Just A Phase...


Μου εχει περασει πολλες φορες απο το μυαλο η σκεψη οτι οι λεσβιες τα βρισκουν ολα πολυ πιο ευκολα απο οτι οι γκει.Και αυτο γιατι φαινομενικα η κοινωνια ειναι πολυ λιγοτερο επιθετικοι απεναντι στο λεσβιακο ερωτα σε σχεση με τον γκει ερωτα.Τον τελευταιο καιρο συνεβησαν 2 μικρα φαινομενα που επιβεβαιωσαν στο μυαλο μου τη θεωρια αυτη.Οταν ειχα παει να δω το Sex And The City(2008) ,στην αρχη της ταινιας δειχνει 2 αντρες να φιλιουνται..Ολος ο κοσμος που βρισκοταν στο θερινο αυτο σινεμα αναφωνησε στη σκηνη αυτη με ενα απογοητευμενο ωωωω.Τεσπα χθες πηγα σε μια αλλη ταινια που λεγεται η ακρη του ουρανου.Τεσπα στην ταινια αυτη δειχνει 2 γυναικες να φιλίουνται να κοιμουνται και γενικα να εχουν σχεση.Ε κανεις δεν αναφωνησε τιποτα...

Ετσι αρχικα ,ημουν σιγουρος οτι οι λεσβιες τα βρισκουν ολα πιο ευκολα.Πχ σε ενα φορουμ της σχολης μου που μιλουσαν για την ομοφυλοφιλια ,πολλοι λεγανε οτι ενω απολαμβανουν το λεσβιακο ερωτα,αηδιαζουν με την αντρικη ομοφυλοφιλια.Ολα αυτα αρχικα....
Καθως αρχισα να το σκεφτομαι περισσοτερο συνηδητοποιησα οτι δεν ειναι ολα τοσο ροδινα για τις λεσβιες οσο φαινεται.Σιγουρα μπορει να μην τους φερονται τοσο επιθετικα οσο στους γκει ή μπορει και να τους αρεσει το λεσβιακο σεξ,απο την αλλη ομως ειναι σαν να μην υπαρχουν...

Και εξηγω .Πολλοι πιστευουν οτι οι γυναικεια ομοφυλοφιλια προερχεται απλα απο την απογοητευση των γυναικων με το αλλο φυλο,και στην ευρεση μιας παρηγοριας στο ιδιο φυλο.Ετσι πιστευουν οτι οι λεσβιες το μονο που χρειαζονται ειναι απλα τον καταλληλο αντρα για να τις φερει στον ισιο δρομο.Και ισως αυτη η αορατοτητα των λεσβιων ειναι χειροτερη απο τις επιθεσεις που δεχονται οι γκει.Και αυτο γιατι οταν δεν σε υπολογιζουν ,ειναι σαν να μην υπαρχεις.Ειναι περισσοτερο δυσκολο να διεκδικησεις καποια πραγματα.Ασε που τουλαχιστον στους γκει θεωρουν οτι η ομοφυλοφιλια ειναι εκ γενετης ή και να ειναι επιλογη ,την αντιμετωπιζουν πολυ πιο σοβαρα .Τις λεσβιες φαινεται να μην τις λαμβανουν σοβαρα υποψιν.

Δεν ξερω αν κανω λαθος ,αλλα ενω φαινεται ο κοσμος να της αποδεχεται περισσοτερο ,πιστευω οτι ειναι μια ψευτοαποδοχη που στην τελικη ισως ειναι και πιο μειωτικη απο το να υπαρχεις απεναντι τους εστω και αρνητικα..
Εν τελει,θεωρω οτι η γυναικεια ομοφυλοφιλια εχει να κερδισει και αυτη της δικες της μαχες ,παροτι διαφορετικες απο αυτες των γκει,εξισου σημαντικες με αυτων ομως.Ισως το γεγονος οτι η γυναικεια σεξουαλικη φυση ειναι περισσοτερο απενοχοποιημενη απο την ανδρικη να αποτελει θετικο και αρνητικο στοιχειο μαζι.Ειναι κατι που μονο ο χρονος θα μας πει.....

16 σχόλια:

ProFyLaKtiKo είπε...

Κάποιες φορές (αν όχι όλες) πιστεύω πως αυτές οι αναλύσεις που προσπαθούμε να κάνουμε για το αν είμαστε αποδεκτοί (ως γκέι, λεσβίες, μπάι και άλλες ταμπελίτσες) δε βοηθάνε σε τίποτα...

ας είμαστε όπως είμαστε και όποιος μας γουστάρει :)

καλημέρα

Hfaistiwnas είπε...

Μα και εμάς απο την απογοήτευση μας απο το άλλο φύλο μας ήρθε! λολ Φυσικά και κάνω πλάκα!

Ανώνυμος είπε...

@Profylaktiko: Ναι, ας είμαστε όπως είμαστε και σε όποιον αρέσουμε. Από την άλλη όμως πώς θα μπούμε στη διαδικασία διεκδικησης δικαιωμάτων όντας αδιαλλακτικοί?
Γιατι ακόμα κι αν εσύ ή εγώ δεν σκοπεύουμε να παντρευτούμε/υιοθετήσουμε κτλ δεν μπορείς να αρνηθείς ότι υπάρχουν άτομα που το θέλουν.
Γι' αυτό και η διαδικασία της ανάλυσης είναι συχνά απαραίτητη.

Ωραίο άρθρο, elements :)

Ναυτίλος είπε...

Διαφωνώ και συμφωνώ εν μέρει.

Από την μία, ναι, είναι πολύ περισσότερο ανεκτική η κοινωνία στον λεσβιακό έρωτα, απλούστατα γιατί, στο μυαλό των αδαών, σεξουαλική πράξη δεν υφίσταται όταν δεν υπάρχει διείσδυση• κι έτσι φαντάζονται τον λεσβιακό έρωτα (βλ. τριβάδες).

Από την άλλη, είναι και απόρροια της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Ο άνδρας είναι το αρσενικό, η δύναμη, η διείσδυση με ζωώδη ορμή• που δίνει σπόρο ζωής στην γυναίκα. Βλέπεις, η ύπαρξη του ωαρίου αγνοούνταν μέχρι το 1850κάτι• πίστευαν πως ο άνδρας δίνει σπόρο ζωής κι η γυναίκα απλώς το κυοφορεί. Αυτό μπορεί να έχει πάψει σήμερα, όμως υπάρχει ακόμη στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Έτσι, ιδίως για τους άνδρες, η θέα ενός άλλου άνδρα που σπαταλάει τον «σπόρο ζωής» μέσα στον πρωκτό ενός άλλου αρσενικού, και που μάλιστα έχει απολέσει την ανδρική του ιδιότητα με το να υποκρίνεται το (και καλά) «κατώτερο» θηλυκό, είναι άκρως αποκρουστική.

Υπάρχει βέβαια και η φροϋδική άποψη, πως ο άνδρας πιο πολύ φοβάται μην γουστάρει ο ίδιος τον άνδρα, και χρειαστεί να παραδεχτεί αυτό το γεγονός στον εαυτό του, καταλύοντας έτσι την όλη, μέχρι τώρα, ανδρική γαμάω-και-δέρνω ψυχολογία του.

Τέλος, υπάρχει πάντα η ανοχή, γιατί οι περισσότεροι άνδρες (βλ. στρεϊτάδες ούγκα-μπούγκα) σκέφτονται ως καυλιά: «Έχει μουνί, έχω γκαυλί, λεσβία ξε-λεσβία, της τον χώνω και την κάνω κυρία)».

Αυτά τα σύντομα για τώρα.

Απλά ας σημειώσω πως συμφωνώ με τον πρώτο σχολιαστή: Ομοφυλόφιλος, άνδρας ή γυναίκα, το ίδιο είναι! Και καλά θα κάνουμε να πάψουμε οι ομοφυλόφιλοι/-ες να κάνουμε διαχωρισμούς σ’ αυτό το θέμα. Είμαι άτομα που γουστάρουμε να απαυτονόμαστε με το ίδιο φύλο —υπάρχει πρόβλημα;!!!

;-)

tovenito είπε...

γιατί χρησιμοποιείς τον όρο γκέι μόνο για τους άνδρες; όταν λέμε γκέι δεν σημαίνει γενικά ομοφυλόφιλος, είτε άνδρας είτε γυναίκα; δεν είναι το αντίθετο του στρέιτ σαν να λέμε;
συμφωνώ με την ανάλυση που κάνεις και προσθέτω και άλλη μία παράμετρο. σε όλες τις στρέιτ ταινίες πορνό πάντα υπάρχει κι ένα λεσβιακό, είτε κάτι απλό, ένα φιλί, είτε και κάτι πιο προχωρημένο. έχει περάσει στο υποσυνείδητο του στρέιτ (κυρίως ανδρικού κοινού) ως κάτι το σεξουαλικώς ερεθιστικό και άρα αποδεκτό.

Elementstv είπε...

Ρε παιδια αναφερομαι στους αντρες ως γκει ωστε να μην αναφερω συνεχεια αντρικη και γυναικεια ομοφυλοφιλια.Λετε να μην κολλαμε σε ταμπελες αλλα εσεις κολλατε και στις πιο απλες λεξεις.Ελεος.Κατα τα αλλα πολυ ενδιαφερουσες αποψεις....

Είδωλο είπε...

Εγω συμφωνω, η γυναικια ομοφυλοφιλια ταραζει πολυ λιγοτερο απο την δικια μας.

Αλλα σε αυτο φταιμε κι εμεις, τα δικαιωματα που κατεχουμε λογω φυλου και το γεγονος οτι τα εκμεταλλευομαστε στο επακρο κυριως με εκφυλους και χυδαιους τροπους... μονο εκει μπορει να οδηγησει.

Ανώνυμος είπε...

Μιας και πιάσαμε το λέσμπιαν κομμάτι:

L word στον Alpha!!
Να το επαναλάβω?
L word στον Alpha από την περασμένη Παρασκευή...

Δέχομαι στοιχήματα για το πότε θα πέσει το πρόστιμο από το ΕΣΡ. Who wants to bet?

Elementstv είπε...

Πλακα πλακα,το αν και ποτε θα κοπει απο το ΕΣΡ η σειρα ειναι ενα μετρο για το αρθρο διοτι το Queer As Folk ειχε κοπει στο 12ο επεισοδιο οταν ειχε προβληθει.Θα δουμε...

ProFyLaKtiKo είπε...

Για το QAF είχε παιχτεί ολόκληρη η 1η season. Μετά δεν κατάλαβα αν κόπηκε ή απλά το star δεν πήρε άλλα επεισόδια [διόλου απίθανο μιας και δεν ξέρω τι θεαματικότητα είχε τρίτη ή τετάρτη που παιζόταν στις 0230 τη νύχτα]

Elementstv είπε...

Εχεις δικιο ειχε παιχτει ολη η σαιζον και ειχε αρκετη θεαματικοτητα για τη ζωνη στην οποια το ειχαν βαλει.Απλα διαμαρτυρηθηκαν καποιοι και κοπηκε.

suncitizen είπε...

Λοιπόν... θα δώσω μια άλλη διάσταση στο ζήτημα. Καταρχήν, η γυναικεία ομοφυλοφιλία, είναι μια κλασσική αντρική ερωτική φαντασίωση, αποτελεί αρκετές σκηνές σε str8 τσόντες κλπ, οπότε δε σοκάρει τόσο. Επιπλέον, θεωρητικά, μια λεσβία δεν έχει "λειτουργικό" πρόβλημα και ανα πάσα στιγμή μπορεί να λειτουργήσει και ως str8 γυναίκα αν η περίπτωση το απαιτεί. Δε χρειάζεται να έχει στύση κοινώς και να αποδείξει ότι ερεθίζεται με το αντίθετο φύλο.
Από την άλλη, ο άντρας ομοφυλόφιλος που σοκάρει είναι αυτός που οι str8 αποκαλούν ανίκανο. Δηλαδή, αυτός που δε μπορεί να έχει στύση με γυναίκες. Αυτός για τους str8 είναι ανώμαλος, ανάπηρος, ένα τέρας της φύσης. Ένας άντρας που δε λειτουργεί ως άντρας. Όσο open minded και να το παίζουν, κάπου στο βάθος του μυαλού τους έτσι σκέφτονται... Και τέλος, είναι μύθος ότι ο λεσβιακός έρωτας είναι πιο αποδεκτός. Τα κορίτσια είναι πολυ περισσότερο ευάλωτα στις οικογενειακές πιέσεις από ό,τι τα αγόρια. Η κόρη δεν πρέπει να αλητεύει όπως ο γιός. Αυτό δε γίνεται αποδεκτό από τη συντηριτική μας κοινωνία. Επομένως, όλη η πίεση θα πέσει πάνω στο κορίτσι και η πιθανότητα να ξεφύγει είναι πολύ μικρότερη από αυτή του gay άντρα, που και πρακτικά δε μπορεί να λειτουργήσει εξάλλου...

Elementstv είπε...

Ακριβως συμφωνω απολυτα με τη σκοπια που εδωσες στο θεμα.Απλα ρε γαμωτο δεν μπορω να διαννοηθω οτι σημερα υπαρχουν πολλες οικογενειες που θα αφηναν την κορη τους να δυστυχησει για ενα γαμο.....

suncitizen είπε...

Elementstv! Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα που θα προτιμούσαν να παντρέψουν μια λεσβία κόρη "για το καλό της".
Είναι κλασσική η συμπεριφορά των Ελλήνων γονέων, να γεννούν παιδιά μόνο και μόνο για να υλοποιήσουν τη ζωή που εκείνοι θα ήθελαν στα παιδιά τους. Ο Ορισμός της ευτυχίας από τον πατέρα και τη μητέρα επιβάλλεται και στα παιδιά.
Και αυτό, φυσικά, δε συμβαίνει μόνο στο σεξ, αλλά και στα εργασιακά κλπ. Συχνά, η με όλους τους τρόπους υποταγή του παιδιού στο γονεϊκό θέλημα (Βλ. το μύθο του Κρόνου) μπορεί να δημιουργήσει είτε παιδιά με παντελή έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανάληψης πρωτοβουλιών, είτε παιδιά αντιδραστικά (Βλ. Δια) που σκοτώνουν στην συνείδησή τους τους γονείς, γι αυτό και μετά παραπονιούνται οι τελευταίοι ότι τους άφησαν μόνους κλπ

Unknown είπε...

Ήθελα να αναφέρω πως το άρθρο ήταν πολύ καλό!

Όντας λεσβία και η ίδια θα ήθελα να συμπληρώσω στα σχόλια σας. Μην νομίζεται πως για τις γυναίκες ομοφυλόφιλες τα πράγματα είναι ευκολότερα. Μπορεί μεν σαν εικόνα σε τσόντα να μην σοκάρει αλλά αντιθέτως να καταφέρει να "ανάψει" αυτόν που την παρακολουθεί. Όλα αυτά βέβαια γίνονται μεσα σε ένα δωμάτιο. Οι αντιδράσεις διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του δωματίου.

Έχουν υπάρξει πολύ βιασμοί ομοφυλόφιλων γυναικών (όπως και αντρών βέβαια) από κάποιους που θεωρούντε άντρες και καλά για να δείξουν τι εστί straight πήδημα.

Όντως υπάρχει και η πίεση των γονέων στο "αδύναμο" φύλο. Κι όχι μόνο σε θέμα γάμου. Πολοί είναι αυτοί που έχουν δειώξει τα παιδιά τους από το σπίτι, για να μην το μωλύνουν όπως λένε, λες και η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική νόσος!

Λένε επίσεις πως οι ομοφυλόφιλοι άντρες (όχι τόσο για τις γυναίκες) πως είναι "κότες". Θέτω όμως ένα ερώτημα σε αυτούς που θέλουν να λέγονται str8 άντρες:

Είναι κότα αυτός/ή που βγαίνει στην κοινωνεία και λέει ναι είμαι διαφορετικός/ή από εσας (σε μια κοινωνεία που δεν δεχετε την διαφορετικότητα) ή αυτός/ή που παραγκονίζει το παιδί του, τν φίλο/η, τν αδερφό/ή του γι αυτά που μπορεί να πει η κοινωνεία μας?

Elementstv είπε...

@World Cinema:Εχεις δικιο σε οσα λες!Το αστειο βεβαια ειναι οτι το Lesbians just a phase ειναι απο τα αρθρα με τη μεγαλυτερη αναγνωσιμοτητα.Παντως τις τσοντες που προβαλλουν λεσβιακες σκηνες για στρεητ τις θεωρω ακρως προσβλητικες για τις λεσβιες λες και απαραιτητα πρεπει να υπαρχει ενας πουτσος για να υπαρξει ικανοποιηση....