Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Φως στο τουνελ!


Το εχεις ζησει?Μαλλον ναι.Ολοι το εχουμε ζησει καποια στιγμη.Μια περιοδο στη ζωη μας οπου ολα μας φαινονται(ειναι?) μαυρα.Μια περιοδος που αφηνουμε τα παντα και τους παντες και κλεινομαστε στον εαυτο μας.Οπου το σπιτι μας ,μετατρεπεται σε κελι.Φτανουμε στα ορια καταθλιψης.Δεν φαινεται ελπιδα στο οριζοντα και οι προτροπες για αισιοδοξια ειναι το μεγαλυτερο ανεκδοτο που μπορουν να μας πουν εκεινη τη στιγμη.

Μερικοι λενε οτι ολα συμβαινουν για καποιο λογο,αλλα εγω πιστευω οτι η ζωη ειναι εντελως χαοτικη και οτι να'ναι και τελικα τον λογο υπαρξης καποιων καταστασεων των βρισκουμε μονοι μας επειδη θελουμε να τον βρουμε .Εμεις δινουμε νοημα στις εμπειριες μας.Οποτε οταν περνουμε μια σκοτεινη περιοδο στην ζωη μας,οχι δεν πιστευω οτι συμβαινει λογω καποιου ανωτερου σκοπου που θα μας οδηγησει σε ενα δρομο δοξας και επιτυχιας.Πιστευω ομως οτι οταν φτασεις στον πατο ,δεν εχεις που να πας παρα μονο προς τα πανω.'Η να μεινεις στο πατο.Και βεβαια πιστευω οτι με την θεληση μας μπορουμε να ανεβουμε ξανα ψηλα.

Συνεβη κατι παρομοιο και σε μενα φετος .Καπου ενιωσα οτι εχασα τον δρομο μου.Τωρα ξερω που οφειλεται αυτο.Οταν στη ζωη σου αλλαζουν τελειως ολα τα δεδομενα σου,πολλες φορες χρειαζεται να επαναπροσδιορισεις τον εαυτο σου.Και αυτο δεν ειναι παντοτε ευκολο για ολους.Για πολλους χρειαζεται πρωτα να χασουν καθε ιχνος του "παλιου" τους εαυτου ωστε να ανακαλυψουν τον καινουργιο .Και εκει ειναι που περνας την μαυρη σου περιοδο.Η ταυτοτητα που ειχες για χρονια ή και για δεκαετιες ισως πλεον να μην ισχυει.Δν μπορεις πλεον να ταυτιζεσαι με εκεινη την ιδεα που ειχες για τον εαυτο σου αλλα δν μπορεις να πεις και ποιος εισαι τωρα.

Δεν εχω βηματα ή συμβουλες για το πως να ανακαλυψεις τον νεο σου εαυτο .Ισως το μονο που μπορω να πω ειναι οτι αν περνας μια τετοια περιοδο να κανεις υπομονη και καποια στιγμη θα μπορεσεις να ανεβεις ξανα.Ειναι περιεργο το πως την μια στιγμη μπορει να βλεπεις την πιο ασχημη ,σκληρη και ματαιη πλευρα της ζωης και την επομενη να δεις την πιο ομορφη ,γλυκεια και χαρουμενη πλευρα της.Το θεμα ειναι οτι αξιζεις να περασεις και απο τις 2 αυτες φασεις τις ζωης σου γιατι χωρις τη μια δεν θα εκτιμησεις την αλλη.Ετσι συνεβη και σε μενα ,οπως σε ολους.Απο τη μια στιγμη στην αλλη σπαει κατι μεσα σου που σε κανει να τα βλεπεις ολα καλυτερα.

Εν μερει,αυτο το ποστ αφιερωνεται στα παιδια που δινουν τωρα Πανελληνιες.Ξερετε,διπλα στο σπιτι μου ειναι ενα φροντιστηριο.Βλεπω αυτο το καιρο το αγχος των παιδιων για τις εξετασεις.Και τα κρυφα τους ονειρα για ενα καλυτερο μελλον.Για την περιφημη φοιτητικη ζωη οπου ολα ειναι ελευθερα και ωραια,και νιωθεις οτι μπορεις να κανεις ο,τι θελεις.Αναρωτιεμαι,αν μπορουσα θα τους προειδοποιουσα για το τι τους περιμενει?Θα τους ελεγα για την θλιψη και την προδοσια που θα αντιμετωπισουν?Οχι,εχοντας δει αρκετο απο το δρομο αυτο ξερω πως πρεπει να τον ταξιδευεις.Το μυστικο ειναι να προχωρας μπροστα,να αφηνεις πισω σου τον φοβο και τις τυψεις που μας φυλακιζουν,και μας εμποδιζουν απο το να απολαμβανουμε ενα ταξιδι το οποιο θα τελειωσει πολυ πιο γρηγορα απ'ότι νομιζουμε.Θα υπαρχουν απροσμενες λακουβες στη διαδρομη,εκπληξεις που δεν τις περιμενουμε,αλλα αυτο μαλλον ειναι και το νοημα της ζωης, δεν νομιζετε?

Καλη επιτυχια σε ολους τους μαθητες.Ειτε περασετε εκει που θελετε ειτε οχι ,η ζωη δεν τελειωνει και θα ερθουν πολλες ευκαιριες παρακατω ,περιμενοντας εσας να τις αξιοποιησετε.Φιλια!

12 σχόλια:

karkinos7 είπε...

Η ζωή έτσι είναι...περνάς απο διάφορες διεργασίες και στο τέλος αντιλαμβάνεσαι οτι ζείς μόνο στιγμές ευτυχίας.....ελπίζω να είσαι ξανά στη διαδικασία της ανόδου... Καλή επιτύχια στα παιδιά, έχω περάσει και εγώ απο αυτή τη διεργασία και τη ξέρω, έχει τα κάλα της και τα άσχημα της που αν έχεις μάτια ανοιχτά σου δίνουν χρήσιμα μαθήματα για τη περαιτέρω πορεία σου....Καλή σου μέρα....

PN είπε...

Αν λειτουργούσα το blog θα είχες μπει στα προτεινόμενα. Καταλαβαίνω απόλυτα τι λες και προσυπογράφω. Αυτός ο χρόνος...έτσι ήταν ακριβώς και για μένα...και γενικά τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο..γιατί πρέπει να συνηθίσεις το νέο σου εαυτό...και να τον κτίσεις πάνω σε στέρεες βάσεις!

PN είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tovenito είπε...

πριν διαβάσω την παράγραφο για τις πανελλήνιες θα μπορούσα να ταυτιστώ με κάθε λέξη. ειδικά αυτο το "Για πολλους χρειαζεται πρωτα να χασουν καθε ιχνος του "παλιου" τους εαυτου ωστε να ανακαλυψουν τον καινουργιο .Και εκει ειναι που περνας την μαυρη σου περιοδο" θα μπορούσε να συνοψίσει τον τελευταίο ένα, ενάμιση χρόνο.
νομίζω είναι στο ντι εν νει του ανθρώπου να τσινάει στις αλλαγές.
κανείς δεν θέλει να βγαίνει από τη βολή του. ό,τι κι αν είναι αυτό τελικά..

ProFyLaKtiKo είπε...

έχω πέσει αρκετές φορές και έχω ξανασηκωθεί. και το κακό είναι πως πολλές φορές δύσκολα καταλαβαίνεις πόσο έχεις πέσει, που έχεις φτάσει. γιατί η αλλαγή αυτή έρχεται αργά και βασανιστικά. και ακόμα πιο βασανιστικό είναι ότι δεν ξέρεις τι και πότε σε περιμένει.

ωραία ανάρτηση! keep posting βρε!

torn_boy είπε...

Elementstv ena exw na pw. Ta posts sou einai ta kalytera. Genika pistevw oti eisai ap ta kalytera blog. O tropos pou gtafeis, taa 8emata gia ta opoia grafeis einai ka8imerina, apla alla kai filosofimena kai eisai molis 19!

Ok exw na pw 2. Ki egw vre8ika safti tin katastasi kai eidika fetos opou tipota den fainotan na exei ousia se oti mou sinevaine. Den einai allwste kai psema afto pou lene oti oi skeptomenooi an8rwpoi einai kai oi pio distixismenoi. Alla aftes oi faseis eftyxws pernane. Kai opws lew, i eftixia einai mikres stigmes pou diarkoun ligo mesa stin distixia. Kai to kalytero pou exeis na kaneis einai na perimeneis tin epomeni stigmi eftixias kai na tin niwseis sto petsi sou.

Oso gia tis panelladikes vriskomai se afti akrivws tin katastasi (malista exw kanei kai post giafto to 8ema. fantasou poso me exei epireasei) alla telika apofasisa oti eite paw kala eite den paw egw 8a odigisw tin zwi mou ekei pou 8elw kai oxi kapoies a8lies exetaseis. Oi ali8ines e3etaseis einai aftes tis zwis kai den exoun kammia apolytws sxesi me aftes pou dinoume twra.

Ouf..polla egrapsa alla ti na kanw pou ta post sou kai i grafi sou me empneoun...Ante anypomonw gia to epomeno...filia

Elementstv είπε...

@gaykarkinos7: :)
@VK:Απαντησα στο δικο σου τελευταιο ποστ....
@Tovene592:Γλυκε μ tovene εχεις δικιο ολοι μας θελουμε την στασιμοτητα.Αλλωστε γιαυτο απογοητευομαστε οταν δεν εχουμε το Happy Ending που θελουμε ,διοτι στη ζωη τιποτα δεν μπορει να μεινει στασιμο...
@Προφυλακτικε:Ακριβως ετσι ειναι ,το κλειδι ειναι να μην περιμενεις οτι θα φτασεις καπου μονιμα αλλα οτι συνεχεια θα ταξιδευεις...Βλεπε απαντηση στο τοβενε πιο πανω.Φιλακια!
@torn boy:Σχεδον κοκκινησα.Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Οσο για τις πανελληνιες ,θα σου απαντησω στο δικο σου ποστ...Φιλια!

mahler76 είπε...

καλή επιτυχία στα μικρά που δίνουν Πανελλήνιες!!!

ianos είπε...

poso se katalabaino...pernao auti tin fasi sta 25 opote fantasou ti kseka8arisma prepei na ginei...exei arxisei edo kai ena xrono kai sunexizei....polles fores ebala triklopodia ston eauto mou gia na mporeso na do pramata kai katastaseis apo polu xamila...me boi8ise...(?)den ksero...exo perasei apo diadikasia akuroseis tou eautou mou kai ton pisteuo mou polles fores...i diadromi apisteuta odiniri opou to telos tis fantazei outopiko...alla pisteuo oti aksizei ton kopo....

suncitizen είπε...

Η ζωή έχει διαρκείς μεταβολές.
Προϋπόθεση για επιβίωση είναι η ταχύτατη προσαρμογη στις νέες συνθήκες.
Επίσης!
Η κακοδαιμονία μπορεί αν μην οφείλεται σε τυχαία γεγονότα.
Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάνει λάθος κινήσεις που την προκάλεσαν.

GayDreamer είπε...

Όλοι μας έχουμε περάσει από τέτοιες περιόδους, νιώθω πολύ καλά τι λες. Το θέμα είναι να ξανασηκωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.Όταν έκανα το come out πολλά πράγματα άλλαξαν γύρω μου, απογοητεύτηκα ερωτικά, ψυχράθηκα με φίλους επειδή δε μπορούσαν να το χωνέψουν. Μετά από τέτοιες περιόδους αναθεωρούμε πράγματα για τον εαυτό μας όπως ανάγκες, στόχους, προτεραιότητες. Το σίγουρο είναι ότι παίρνει χρόνο και ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς. Χαίρομαι όμως που έχω ανθρώπους δίπλα μου να με στηρίζουν. Αυτό είναι το βασικό, να έχεις ανθρώπους που σε αγαπάνε και όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Και θα έρθουν αργότερα και οι έρωτες και θα σου χαμογελάσει ξανά η τύχη. Όλα είναι δανεικά...

Elementstv είπε...

@gaydreamer:Και ο ερωτας ηρθε ,και ολα μπηκαν στο δρομο τους.Δεν ειναι μονο ο ερωτας ομως στη ζωη .Βλεπω ανθρωπους γυρω μου που μολις κανουν σχεση γραπωνονται απο πανω της και δεν κανουν τιποτα αλλο.Εγω δεν ειμαι ετσι.Εχω πολλα που με γεμιζουν στη ζωη εκτος απο σχεση.Ισως το κανω και ποστ αυτο το θεμα.Καλως σε βρηκα και καλα να περνας!