Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

LGBT Vs Queer !!!!



Εχω συναντησει αρκετα ατομα τελευταια ,συνηθως γυρω στα 20 τους που προτιμουν να αυτοπροσδιοριζονται ως queer αποτινασσοντας καθε lgbt ταυτοτητα απο πανω τους...

Η αληθεια ειναι οτι δεν ηξερα πολλα πραγματα για το queer κινημα, και για αυτο προσπαθησα να κανω μια μικρη ερευνα.Η αληθεια ειναι οτι ακομη εχω αρκετη αγνοια επι του θεματος,και για αυτο το ποστ αυτο αποτελει μια μικρη προσεγγιση επι του θεματος...

Τελος παντων απο οτι φαινεται το queer ξεκινησε ως μια αρνητικη λεξη για τους ομοφυλοφιλους ανα τον κοσμο.Οταν πρωτοεμφανιστηκε ειχε τη σημασια του περιεργου, του διαφορετικου κτλ.Για το μεγαλυτερο μερος του 20ου αιωνα η σημασια του παρεμεινε αρνητικη κατευθυνομενη περισσοτερο προς τους θυληπρεπεις γκει κτλ.

Τα τελευταια χρονια η λεξη ανακτηθηκε και πλεον αποτελει μια "ομπρελα" για καθε συμπεριφορα που δεν ανηκει στις καθαρα ετεροφυλοφιλικες συμπεριφορες και νορμες.Η queer θεωρια υιοθετηθηκε ιδιαιτερα απο τους ακτιβιστες και γενικως τους αντικομφορμιστες ως ενα τροπος να γκρεμισουν τις ηδη εδραιωμενες ταυτοτητες και ταμπελες που μας χαρακτηριζουν και γιατι οχι να χτισουν μια "νεα" ενωτικη ταμπελα.

Οπως προειπα δεν ξερω πολλα για το θεμα και μπορει να λεω και ανοησιες ,αλλα εχω την εντυπωση οτι η queer θεωρια συγκρουεται με την πιο παραδοσιακη LGBT community.Πολλοι θα πουν οτι ειναι το ιδιο και το αυτο αλλα εχω την εντυπωση οτι οι ασπαζομενοι της queer Θεωριας διαχωριζουν την θεση τους απο την LGBT community.

Δεν ξερω αν η queer θεωρια θα επικρατησει και αν ειναι καλο να επικρατησει ή θα απορροφηθει απο την LGBT ταμπελα.Ειδα προσφατα και στο pride τα αρχικα LGBTQ που σημαινει οτι γινεται μια προσπαθεια ενταξης της στο ηδη υπαρχον status quo οσο αναφορα τον αυτοπροσδιορισμο μας.Αν ομως γινει αυτο τοτε πια η διαφορα του queer απο το LGBT?Σιγουρα τα πραγματα αλλαζουν και η δικη μου γενια και ισως περισσοτερο ακομη η επομενη,αρνειται να βαζει ταμπελες στη σεξουαλικη του ζωη ..Αν αυτο οφειλεται απλα στην επαναστατικοτητα των νιατων ή πραγματι αποτελει μια στροφη στις ταμπελες αυτοπροσδιορισμου μας δεν μπορω να το απαντησω.

Ο χρονος μονο θα δειξει.Αν παντως καποιος που εχει ασχοληθει με τη queer θεωρια μπορει να μας ενημερωσει ας αφησει καποιο σχολιο ωστε να μαθουμε τι διαφορες και τι ακριβως διεκδικει η νεα αυτη "ταμπελα"..

Υ.Γ.:Οχι τιποτ'αλλο αλλα να αλλαξω και τον τιτλο απο "The Gay Side Of Life" σε "The Queer Side Of Life" lol!