Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Σεξουαλική Διαστρωμάτωση:Αν υποψιαστώ.....


Δεν ξερω αν υπαρχει ορος σεξουαλικη διαστρωματωση αλλα εγω με αυτον τον ορο θελω να ονομασω την ταση μας να ταξινομουμε τους γυρω μας με κοινο παρονομαστη το σεξ.Ισως ειναι κουτο αλλα εχω παρατηρησει και απο τον εαυτο μου αλλα και απο τους αλλους οτι στη σημερινη εποχη αξιολογουμε και κατατασσουμε σε ομαδες τους γυρω μας με βαση τις σεξουαλικες τους προτιμησεις.


Πρωτα απο ολα υπαρχουν οι straight ,gay και οι bisexual(Τουλαχιστον σε χονδρικους ορους).Οταν γνωριζουμε ενα ατομο θελουμε αμεσα να το καταταξουμε σε μια απο τις παραπανω κατηγοριες.Λογω πλειοψηφιας των straight υποθετουμε αρχικα οτι καθε ατομο ειναι straight μεχρι αποδειξεως του εναντιου .Αναλογα με τη συμπεριφορα του εκαστοτε ατομου το κατατασουμε στην αναλογη σεξουαλικη ταξη.


Οι σεξουαλικες ταξεις εχουν αρκετα απο τα χαρακτηριστικα που εχουν και οι κοινωνικες ταξεις συμφωνα με τον Μαρξ:


  • · Κατά τον Καρλ Μαρξ οι κοινωνικές τάξεις βασίζονται στην οικονομία και ορίζονται στη βάση της κατοχής των μέσων παραγωγής. Άρα οι κοινωνικές τάξεις έχουν μια ισχυρή οικονομική βάση. Οι σεξουαλικες ταξεις βασιζονται στο σεξ και οριζονται στη βαση των σεξουαλικων προτιμησεων.Αρα οι σεξουαλικες ταξεις οριζονται υπο τον παρονομαστη του σεξ.

  • · Οι σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι ανταγωνιστικές και συγκρουσιακές. Καθώς σε κάθε τρόπο παραγωγής υπάρχει η εκάστοτε άρχουσα τάξη που εγκυμονεί την ανταγωνίστριά της, έτσι η αστική τάξη και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής γεννά την κοινωνική τάξη που την θα ανατρέψει, δηλαδή του εργατικού προλεταριάτου που δεν κατέχει μέσα παραγωγής παρά μόνο την εργατική του δύναμη, δηλαδή την ετοιμότητά του να μπει ως μισθωτός στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι, η αστική τάξη ωθεί το προλεταριάτο στην εξέγερση και ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Καλα αυτο κι αν ειναι εμφανες...Οι σχεσεις μεταξυ των σεξουαλικων ταξεων σαφως και ειναι συγκρουσιακες οσο και να θελουμε να το αρνουμαστε.Σκεφτειτε το.Οι ετεροφυλοι νιωθουν μια μικρη εως μεγαλη αποστροφη για τους ομοφυλοφιλους διοτι δεν ανηκουν στις σεξουαλικες νορμες της φυσης που ανηκουν οι ιδιοι .Σιγουρα υπαρχουν πολλες εξαιρεσεις οπως και πολλοι πλουσιοι δεν αποστρεφονται τους οικονομικα πιο αδυναμους.Αλλα ο ανταγωνισμος υπαρχει ακομη απο μεγαλη μεριδα του ετεροφυλου ποσοστου.Οι ομοφυλοφιλοι απο την αλλη μαχονται για τα δικαιωματα τους προσπαθωντας να διεκδικησουν καποια δικαιωματα που θεωρουν οτι πρεπει να ανηκουν σε ολους.Αν και δεν υπαρχει διαδεδομενο μισος απεναντι σε ολους τους ετεροφυλους ,πολλοι ομοφυλοφιλοι διατηρουν μια επιφυλαξη και φοβο για τους ετεροφυλους βασιζομενοι σε δυσαρεστες εμπειριες απο τους τελευταιους(see Bullying).Τελος υπαρχουν και οι αμφιφυλοφιλοι, οι οποιοι εχουν χαρακτηριστικα και απο τις 2 προαναφερθεισες σεξουαλικες ταξεις χωρις να ανηκουν σε καμμια.Πολλοι τους θεωρουν τυχερους διοτι ζουν εμπειριες και απο τους 2 κοσμους αλλα η γνωμη μου ειναι οτι παραμενουν ενα σχετικα αφανες ποσοστο χωρις να λαμβανονται ιδιαιτερα υποψιν.

  • Η προέλευση των τάξεων. Οι κοινωνικές τάξεις προέκυψαν όταν άρχισε η επέκταση των παραγωγικών δυνάμεων πέρα από το όριο της παραγωγής για την επιβίωση και άρχισε να παράγεται και να συσσωρεύεται κοινωνικό-οικονομικό πλεόνασμα, όταν επεκτάθηκε και βάθυνε ο καταμερισμός της εργασίας πέρα από τα όρια της οικογένειας και όταν καθιερώθηκε η ατομική κυριότητα στα μέσα της παραγωγής και ιδιοκτησίας. Οι σεξουαλικες ταξεις προεκυψαν μεσα απο την ελευθερια της σκεψης και την εξαλειψη του φασισμου.Και πριν τον 20ο αιωνα το ιδιο ποσοστο ομοφυλοφιλων ,αμφιφυλοφιλων και ετεροφιλων υπηρχε αλλα τα 2 πρωτα δεν ειχαν βημα εκφρασης και αποψης.Ετσι η κοινωνια ουσιαστικα ειχε μια επικρατουσα σεξουαλικη ταξη.Τα τελευταια 100 χρονια ομως τα πραγματα αλλαξαν πολυ ασχετως αν δεν το αναγνωριζουμε.Οι ομοφυλοφιλια επαψε να θεωρειται ποινικο αδικημα σε πολλα μερη του κοσμου και υπαρχει ελευθερια σκεψης και εκφρασης.Οι σεξουαλικη διαστρωματωση ουσιαστικα τωρα ξεκιναει γιατι τωρα απεκτησαν φωνη και αλλες σεξουαλικες ταξεις που παλαιοτερα ηταν στην αφανεια.

Εν κατακλειδι,με βαση καποια e-mail που δεχτηκα,θελω να τονισω οτι τα παραπανω περιεχουν αρκετες γενικευσεις που δεν εχουν σκοπο να θιξουν κανεναν απλως το παρον μπλογκ δεν προσφερεται για εις βαθος αναλυση.Σκοπο εχει να εκφρασει καποιες σκεψεις ενος gay φοιτητη που τωρα γνωριζει τη ζωη.Και αν υπαρχουν σημεια που διαφωνειται μετα χαρας να διαβασω τα σχολια σας καθως και να μου συγχωρεθουν οποιαδηποτε λαθη λογω απειριας.Ευχαριστω ....

Next:"Secret Sex"

9 σχόλια:

revqueer είπε...

Λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η ανάλυση/σύγκριση που κάνεις! Έχεις φοβερή παρατηρητικότητα! Μακάρι να είχα το μυαλό σου στην ηλικία σου (ή μου)!!

Elementstv είπε...

Τι λες μωρέ πιο μυαλό ας είναι καλά το sex and the city και φυσικα το βιβλίο σου :o Carry Potter και οι χρυσελεφάντινοι όρχεις αλλιώς θα σου λεγα εγώ.Ευχαριστώ πολύ πάντως....

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, ένα έχω να πω: η Ιστορία σε έχει βαρέσει κατακέφαλα! Αν άρχισες να διαβάζεις και Marx την κάτσαμε. Θα κάνεις παρέα με τον Δημήτρη!

Πέρα από την πλάκα τώρα, μου άρεσε πολύ και η εικόνα. Gay-Straigth alliance ε? Εσύ την έφτιαξες?

tovenito είπε...

λίγο μπλέχτηκα με τον μαρξ, αλλά η ανάλυση πρωτότυπη!

Hfaistiwnas είπε...

Χρειάστηκε ώρα για να κατανοήσω όλα όσα γράφεις! Αλλά και εσύ! Μαρξ αγαπητέ μου; Είμαστε που είμαστε να τα χάσουμε πλήρως; Έκανες πολύ καλή δουλειά ομολογουμένως!
Φιλιά!

Elementstv είπε...

Καλα μη νομιζετε οτι εγω εχω ασχοληθει με τις θεωριες του μαρξ μια αναζητηση εκανα για τις κοινωνικες ταξεις ωστε να αντιπαραβαλλω τη θεωρια μου για τις σεξουαλικες ταξεις.Παντως χαιρομαι γιατι αν κρινω απο τη αναγνωσιμοτητα του συγκεκριμενου ποστ υπαρχουν πολλα ατομα που δεν διαβαζουν μονο οτι εχει σχεση με κλειδαροτρυπα και εξιστορηση προσωπικων στιγμων.Μην με παρεξηγησετε δεν εχω τιποτα με τα μπλογκς-ημερολογια αφου και εγω τα διαβαζω αλλα μου αρεσει που υπαρχει ενδιαφερον και για αλλου τυπου μπλογκς!Ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον elementstv με εξεπληξες ευχαριστα με το συγκεκριμενο σου θεμα!φαινεσαι πολυ ωριμος για την ηλικια σου και η προσεγγιση που εκανες αντιπαραθετωντας θεωρια του Μαρξ ηταν πολυ ευστοχη!μπραβο!συμφωνω μαζι σου..να θεσω ενα ερωτημα..αυτη η αντιπαλοτητα αναμεσα στους στρειτ και στους γκει πιστευεις θα σταματησει να υπαρχει ποτε?κι αν οχι γιατι?τι τον νοιαζει τον αλλον τι κανει στο κρεββατι του??δεν μπορω να το χωνεψω,ισως φαινομαι αφελης κανοντας αυτη την ερωτηση απλα δεν γουσταρω τετοιου ειδους διαχωρισμους..τεσπα σορρυ για το μεγαλο ποστ,συνεχισε το μπλογκ σου ειναι υπεροχο!φιλια!

Elementstv είπε...

@Αννα:Τρομερο το σχολιο σου μου εδωσες θεμα για επομενο ποστ.Παρολο αυτα θελω να πω οτι παντα θα υπαρχει το διαφορετικο και παντα στην αρχη θα το πολεμουμε.Ετσι ειναι η φυση του ανθρωπου.Και εγω αποστρεφομαι κατι που ειναι ριζικα αντιθετο απο τη φυση μου τουλαχιστον ειναι η πρωτη παρορμηση μου ασχετως λογικης!Παντως τα πραγματα σημερα για τους ομοφυλοφιλους στην Ελλαδα ειναι σχετικα ομαλα αλλα σε καμμια περιπτωση δεν σημαινει οτι ειναι καλά.Βαλε βρε συ ενα email να επικοινωνουμε ή στο MSN.

Ανώνυμος είπε...

Sigoura yparxei seksoualiki diastromatosi stis meres mas.Pistepse me to vlepo kai to zo gyro moy kathe mera.Alla den mporeis na kaneis kai allios.Sampws kai meiw den taksinomoyme toys pantes analoga me to sex?Oraio blog!