Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κακη εκπαιδευση!


Σημερα ενιωσα απιστευτα περηφανος για τον εαυτο μου.Ειναι κατι τετοιες στιγμες που με κανουν να συνειδητοποιω οτι στη ζωη δεν πρεπει να μενουμε απραγοι αλλα να βοηθαμε και μεις στη βελτιωση της.

Πηγα σε ενα μαθημα επιλογης σημερα, Παιδαγωγικης Ψυχολογιας, με κυριο αξονα τα δυσλεκτικα ατομα και πως μπορουμε να τα βοηθησουμε.Το μαθημα ειχε ξεκινησει ηδη αλλα ευτυχως υπηρχαν θεσεις και καθισαμε.Χαρηκα οταν ειδα ποσα πολλα παιδια ενδιαφερονταν για ενα τετοιο μαθημα.Η χαρα μου δυστυχως δεν κρατησε πολυ.Στα 5 πρωτα λεπτα ομιλιας της καθηγητριας-ψυχολογου συνειδητοποιησα οτι η γυναικα μονο εκπαιδευτικος δεν ηταν.Οταν αναφεροταν στα δυσλεκτικα ατομα χρησιμοποιουσε το χαρακτηρισμο "Καθυστερημενα".Παγωσα.Την πρωτη φορα που το ακουσα, σκεφτηκα οτι κατα λαθος θα της ξεφυγε.Αλλα το ειπε παρα πολλες φορες ωστε να σιγουρευτω οτι απλα ηταν κακη εκπαιδευτικος.

Με εκπληξη μου παρατηρησα οτι κανενας συμφοιτητης μου δεν αντεδρασε.Μια απο τις υποσχεσεις που εχω δωσει στον εαυτο μου ειναι να αντιδρω χωρις φοβο σε ο,τιδηποτε θεωρω οτι ειναι λαθος ειδικα σε θεματα ρατσισμου, αμαθειας κτλ Οποτε σηκωσα το χερι μου και περιμενα να μου δωσει το λογο.Εδειχνε να με αγνοει οποτε το σηκωσα ακομη πιο ψηλα.Μην μπορωντας να κανει αλλιως μου εδωσε το λογο οποτε και τη ρωτησα αν θεωρει οτι η χρηση της λεξης "καθυστερημενα" αρμοζει σε μια καθηγητρια ψυχολογιας στο παιδαγωγικο.Εδειξε να παρεξηγειται. Ξεροκαταπιε και συνεχισε το λογο της. Δυστυχως δεν σταματησε να χαρακτηριζει ετσι τα ατομα με ειδικες αναγκες. Οποτε αυτη τη φορα τη διεκοψα αποτομα και της ειπα οτι με προσβαλει η συμπεριφορα της.

Ευτυχως και οι αλλοι συμφοιτητες μου πηραν θαρρος και της ζητησαμε ολοι να σταματησει. Προς τιμην της ζητησε συγγνωμη και συνεχισε το μαθημα, ευτυχως χωρις να χρησιμοποιησει τη λεξη αυτη.

Αυτη μου η εμπειρια μου επιβεβαιωσε την πεποιθηση οτι οι περισσοτερες κοινωνικες δομες πηγαζουν.Οταν αυτη η καθηγητρια με την τοση μεγαλη ευθυνη στα χερια της δειχνει με τη σταση της σε μελοντικους δασκαλους οτι ειναι ενταξει να χρησιμοποιουμε λεξεις που ειναι προσβλητικες προς ομαδες ατομων, δημιουργει ενα κυμα συμπεριφορας που θα περασει σε πολλες γενιες.

Οι λεξεις εχουν δυναμη, και οταν χαρακτηριζεις καποιο δυσλεκτικο παιδι ως καθυστερημενο, επηρρεαζεις την συμπεριφορα σου απεναντι του και τελικα και την ιδια την προσωπικοτητα και αξιοπρεπεια του παιδιου.Ελπιζω η συγκεκριμενη καθηγητρια να διορθωθηκε.Και ειναι ενα μαθημα για ολους μας.Ποσες φορες ακουτε αλλους να βριζουν, κοροιδευουν τους ομοφυλοφιλους και "λουφαζετε" σε μια γωνια χασκογελωντας μην εχοντας το θαρρος να αντιδρασετε?Χρησιμοποιω β' πληθυντικο διοτι συνειδητα αντιδρω οποιον και αν εχω απεναντι μου.

Μπορει να αλλαξει η κοινωνια.Αν δεν μπορουσε τοτε θα ηταν ολα ιδια με 100 χρονια πριν.Αλλα για να αλλαξει η κοινωνια πρεπει να αντιδρουμε καθημερινα και οχι μονο σε πορειες και διαδηλωσεις...

14 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καθηγήτρια;;;;;
Απίστετο! Καλά την κάνατε! Ελπίζω να ένιωσα άσχημα όσο χρειάζεται...

gay super hero είπε...

Eκτός από προσβλητικό ειναι και εντελώς ανακριβές αφού οι δυσλεκτικοί δεν πάσχουν από κάποια διανοητική αναπηρία...

Ephemeron είπε...

Με τετοιους καθηγητες τι αλλο θελουμε...!!!
Δυστυχως υπαρχουν αρκετοι σαν κι' αυτη τη καθηγητρια... της δεκαρας.

(μου θυμισες οταν ειχα το μαθημα της παιδαγωγικης στις αρχες του 80, ηταν στο Κολωνακι, ενα τετραγωνο μακρια απο το gay bar του Αλεκου, πηγαινα στην ωρα της παιδαγωγικης, μετα περνουσα απο τον Αγιο Διονυσιο και μπουμ στο υπογειο... :)

SK είπε...

Απίστευτο....

Unknown είπε...

Δεν είμαστε καλά! Και δεν της έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα να διδάσκει ακόμα;

Gi...orgio είπε...

απαράδεκτη...

sCaTterBraiN είπε...

τι να πει κανείς; πολύ καλά έκανες και μπράβο. έχεις δίκιο για τη δύναμη των λέξεων.
(το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως ελαφρυντικό είναι ότι μπορεί - επειδή ακριβώς οι δυσλεκτικοί δεν έχουν καμιά σχέση με νοητική ή άλλη υστέρηση - να το έλεγε και καλά για χαριτωμενιά. που και πάλι κακό είναι).

ProFyLaKtiKo είπε...

Μπράβο για την πρωτοβουλία σου να της δείξεις πως δεν έπρεπε ποτέ να είναι εκπαιδευτικός και παιδαγωγός.

Θλίβομαι με κάτι τέτοια πάντως...

karkinos7 είπε...

Η συγκεκριμένη μάλλον δε ξέρει καν το αντικειμένο της ας την ενημερώσετε τι είναι δυσλεξία και δυσλεκτικό παιδί και τι παιδί με νοητική στέρηση και αφού τα κατανοήσει ας παραιτηθεί απο το λειτούργημα της.
Την Καλησπέρα μου!
Παράδειγμα προς αποφυγείν για το λειτούργημα που θα έχεις ως εργασία.

tovenito είπε...

μπράβο που αντέδρασες.
δεν έχω πάντα την δύναμη να εκτίθεμαι και να αντιδρώ σε τέτοιες "υστερίες"..

another george blog είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

πέμπτη εποχή είπε...

Η δυσλεξία δεν μειονεξία και δεν έχει καμία σχέση με νοητικες αδυναμίες. Είχα κι έχω δυσλεξικούς μαθητές. Είναι ευφυέστατοι. Η καθηγήτρια που τα έλεγε αυτά δεν έχει προφανώς ιδέα από τάξη και παιδιά.Μπράβο σου, για την αντίδραση , αγόρι μου.
Να είσαι καλά.

*fιghtεr* είπε...

what a bitch! μπράβο που είχες το θάρρος και μίλησες! απορώ πως έγινε καθηγήτρια! ξούτ!

Kος Μηδενικός είπε...

Καλά, δεν έπεσα και από τα σύννεφα που έμαθα για μια ακόμη φορά ότι υπάρχουν άσχετοι στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σιγά το νέο! Να είσαι τυχερός που τουλάχιστον σε αυτή την πληροφορία είχες τη ορθή γνώση. Σε πολλά άλλα που θα ακούσεις δεν θα μπορείς εκ των προτέρων να αμφισβητήσεις αυτό που ακούς, γιατί απλούστατα δεν θα το ξέρεις. Γι' αυτό πάντα είναι αναγκαία να στεκόμαστε κριτικά σε ό,τι ακούμε πριν το ενστερνιστούμε πλήρως.

Όσο για την παρεμβασή σου, προφανώς δεν περιμένεις να σου πω ότι ήταν λάθος ή υπερβολική. Μια χαρά έπραξες!