Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πως περασατε?



Ποια ειναι η πιο καυτη ερωτηση του Σεπτεμβρη?Τι ρωτανε ολοι μαζι,με ενα στομα, οι φιλοι, οι γνωστοι και οι συναδελφοι σας στο γραφειο,σχολη κτλ?<<Πως περασατε στις διακοπες?>>.Κι αφου ξεστομισουν την ερωτηση, καθονται και περιμενουν την απαντηση με ματια που αστραφτου απο αδημονια και αφτια τεντωμενα. Ενα περιεργο πραμα.Σαν να κρεμεται η ζωη τους απο το πως περασατε εσεις τις διακοπες σας.

Συνηθως κλονιζεστε για ενα λεπτο.Οπως λενε και για τους ετοιμοθανατους,ολο το εικοσαημερο στη Θασο περναει σαν φιλμ απο μπροστα σας και εσεις, ως θεατη, πρωταγωνιστης και κριτικος μαζι, το αξιολογειται προχειρως(ομπρελα,βιβλιο,μπανιο,επιστροφη στο ενοικιαζομενο,ντυσιμο βραδινο,τελευταια λεξη της μοδας ή τουλαχιστον ετσι ελπιζεις, φαι στην ταβερνα του Μπαμπη του κοντου, ποτο στο μπαρ της Αναστασιας, λεγε με Σονια, που ειδικευεται στα margueritas, αλλα δεν ξερει τι στην ευχη ειναι το lime, υπνος με κουνουπι, ξυπνημα λουσμενος στον ιδρωτα).Δεν απαντατε αμεσως.Καποια απροσδιοριστη κοινωνικη συμφωνια μας απαγορευει αυστηρα να απογοητευσουμε τον συνανθρωπο μας που ειναι στημενος απεναντι με τεντωμενα αυτια.Εν ολιγοις, απαντησεις του τυπου <<Σκυλοβαρεθηκα>>, <<Μας φαγαν τα κουνουπια>>, <<Ε,καλα μωρε,ξερεις τα συνηθισμενα>>,απαγορευονται.Οποτε, αν ειστε σχετικα τιμιος ανθρωπος, λετε χαμογελαστα <<Ωραια, ωραια, ξεκουραστηκα>>, πραγμα που ειναι μεγα ψεμα.Αν, ομως εχετε πραγματικη ροπη στην ωραιοποιηση της πραγματικοτητας, απαντατε με το χαμογελο και λιγα-λεω: <<Τελεια, παραδεισος η Θασος>>.Ελπιζω να ειστε ευχαριστημενοι.Κανατε το καθηκον σας.Συντηρησατε το μυθο που λεει οτι στις διακοπες θα γινει το ανελπιστο που ελπιζουμε επι εικοσιτετραωρου βασεως τα μιζερα φθινοπωρα και τους κλειστοφοβικους χειμωνες της ζωης μας.Το μυθο που φορτωνει σ'ενα μονο εικοσιτετραημερο ολες τις παραλογες και λογικες προσδοκιες των τριακοσιων σαραντα πεντε γκριζων ημερων που αποτελουν την πραγματικη ζωη μας.

Μονο ενας ερωτας νομιζω εχει φορτιστει ως εννοια, τοσο παραλογα, οσο οι διακοπες. Αν το καλοσκεφτουμε, μας λενε οι ψυχαναλυτες, θα ανακαλυψουμε μια απιστευτη αναλογια.

Ο μεσος ανθρωπος περιμενει απο τον ερωτα ο,τι ακριβως περιμενει και απο τις διακοπες: το θαυμα.Οσο λιγοτερο ικανοποιημενοι νιωθουμε απο τη ζωη μας, τοσο μεγαλωνει η ενταση της ελπιδας μας.Κατι θα γινει ξαφνικα, καποιον(καποια) θα συναντησω μια μερα και θα τ'αφησω πισω μου ολα αυτα.Θα βαδισω στα σοκακια του παραδεισου.Οι ψυχαναλυτες εχουν απολυτο δικιο. Εδω υπαρχει μια σαφης θρησκευτικη αποχρωση.Δεν κουναμε ουτε το μικρο μας δαχτυλακι για να κανουμε την κανονικη ζωη μας συναρπαστικη, ικανοποιητικη και γεματη.Ζουμε μερες ομοιομορφες, ελπιζοντας απλως απο μεσα μας οτι μια μερα, Παρασκευη και 13, το θαυμα θα συντελεστει απο μονο του, ο Θεος θα μας αποκαλυψει το προσωπο του και -το καλυτερο- δε θα μας δωσει ουτε καν δεκα εντολες αλα Μωυση.Ο Θεος θα ειναι ψηλος,μελαχρινος και ευφυεστατος και ο παραδεισος θα ειναι η Μυκονος - αντε η Τζαμαικα αν εισασταν καλο παιδι ολο το χρονο. Εσεις δε χρειαζεται να δημιουργησετε τις προυποθεσεις. Ξαπλωστε και περιμενετε.Η μακρα παραδοση του χριστιανισμου μας εχει πεισει:<<Ζητησε και θα βρεις>>.Και η αρχαιοτης ρε παιδια?Την ξεχασαμε τη Θεα Αθηνα, που μας προειδοποιουσε η φουκαριαρα να ζηταμε τη βοηθεια της μονο εφοσον εχουμε κουνησει και μεις το χερακι μας?

Την ξεχασαμε φυσικα, οπως ξεχναμε ολα οσα δεν μας συμφερουν, οσα θελουν προσπαθεια και δουλεια και προσωπικη υπευθυνοτητα.Ουτε καν επιχειρουμε να ζησουμε την εκπληξη στο μικρο φτωχο εικοσαημερο που βαρυφορτωνουμε με προσδοκιες.Οι αρρωστημενα αισιοδοξοι την περιμενουμε απο τον ουρανο και οι ρεαλιστες απο το Travel Plan.Θυμαμαι πριν λιγα χρονια που πηγαμε με μια παρεα απο το σχολειο εκδρομη σε ενα νησι.Θα ηταν οι τελειες διακοπες .Η ετσι τουλαχιστον νομιζαμε.Ελα ομως που ο καθενας ηρθε με μηδεν πνευμα συνεργασιας?Ο ενας ηθελε να παμε στο μουσειο,ο αλλος για μπανιο,ο τριτος να φαμε και παει λεγοντας.Με τα χιλια ζορια καταφεραμε να συνενοηθουμε.Νοικιασαμε δωματιο σε ξενοδοχειο της κακιας ωρας.Φαγαμε 7 μερες μεχρι σκασμου σε μια ταβερνουλα διπλα στην θαλασσα που βρωμουσε ψαριλα και ενος ταβερνιαρη που απεχθανοταν το Image του ταβερνιαρη γιατι μικρος ηθελε να γινει χορευτης στη Λυρικη. Στο τελος επιστρεψαμε μαυρισμενοι(μεσα κι εξω), που για ακομη μια χρονια το (ασαφεστατο,ειναι η αληθεια)ονειρο μας δεν εγινε πραγματικοτητα.

Η ματαιωση ομως, ευτυχως,δεν κρατησε πολυ.Μπορει η πρωτη σταγονα βροχης να σκοτωσε το καλοκαιρι, αλλα στη θεση του γεννηθηκε παραυτα το ζουμεροτατο οραμα του επομενου καλοκαιριου.Ολοι αυτο δεν κανουμε? Για εναν ολοκληρο βροχερο χειμωνα περιμενουμε στις ουρες των λεωφορειων, βλεπουμε τις νεες σειρες του Mega, δουλευουμε οχταωροα, δινουμε εξετασεις μονο με τη μιση μας καρδια σε λειτουργια. Η αλλη μιση (γιατρε!) ψαχνει εντατικα τις πιθανοτητες που εχει για μια θεση στον παραδεισο του επομενου καλοκαιριου.

24 σχόλια:

Kος Μηδενικός είπε...

Ενδιαφέρουσα άποψη. Αντιμετωπίζουμε λες τον έρωτα σχεδόν θρησκευτικά! Αν υποψιαστώ ότι τόση ζημιά μας έχει κάνει η χριστιανική ηθική με τη Δευτέρα Παρουσία...θα τρελαθώ! Δεν έχεις άδικο όμως. Μια αρχαιελληνική οπτική του έρωτα και της ζωής θα ήταν πολύ πιο συμβατή με τη πραγματική ευτυχία.

Όσο για τις διακοπές! Εγώ φέτος τις είχα σχεδιάσει και πίστευα ότι θα ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών. Έλα όμως που δεν βγήκαν. Όταν όμως κατάλαβα ότι όλη αυτή η δουλειά ήταν ψυχοφθόρα...έφυγα...άλλαξα την κατάσταση. Πήγα αλλού...κάπου που δεν είχα σχεδιάσει και πέρασα όμορφα με λίγους φίλους...ακόμα κι αν δεν έκανα ούτε ένα μπάνιο.

Όσο για το όνειρο των διακοπών του επόμενου καλοκαιριού; Δεν σφάξανε! Η ζωή είναι μικρή για να κάνω τόσο μακρόπνοα σχέδια. Στιγμές χαλάρωσης το φθινόπωρο και το χειμώνα νομίζεις δεν υπάρχουν; Σιγά!!

Τα φιλιά μου!

tovenito είπε...

θα σου γράψω κάτι που διάβασα πρόσφατα και νομίζω κολλάει.
οι έλληνες για 11 μήνες προετοιμάζουν τις διακοπές και όταν αυτές φτάσουν με κινητά και με ανοιχτά λαπτοπ σε καραβιά και παραλίες θέλουν να δείξουν πόσο απαραίτητοι ήταν από εκεί που διαολεμενα ήθελαν να φυγουν..

μια άλλη διάσταση

Hfaistiwnas είπε...

Δεν μπορώ να πω, με κάποια από αυτά συμφωνώ..
όντως από τις διακοπές περιμένεις να σε αφήσουν με το αίσθημα της πληρότητας που θα ζητούσες από μία σχέση, έχει κάποια κοινά..
Προσωπικά έχω πάει τόσο λίγες φορές διακοπές κανονικές, που πλέον δεν περιμένω τίποτα.. μόνο να μπορέσω να πάω..

Unknown είπε...

Διακοπές κάνουμε για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, κι όχι να επιδειχτούμε κλπ.
Με ένα σορτσάκι ένα μαγιό και πολύ θετική ενέργεια.
Αν δεν τα χουμε αυτά τότε καλύτερα να μην πάμε διακοπες.
Γιατί πάμε κουρασμένοι από την καθημερινότητα και γυρίζουμε ποιο κουρασμένοι.
Στις διακοπές αφηνόμαστε στην ανεμελιά και όχι στην επίδειξη.
Αλλιώς τι νόημα έχουν;

life_traveller είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
life_traveller είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ProFyLaKtiKo είπε...

έχω την αίσθηση πως ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά τις διακοπές του και τι αναμένει από αυτές, όπως και ο καθένας θα κρίνει τις διακοπές του (αν ήταν καλές ή κακές) με άλλα κριτήρια.

σχετικά είναι τα πάντα...

p.s. η μισή ελλάδα τα χριστούγεννα μεταφέρεται στην πράγα. και αυτοί διακοπές κάνουν (νομίζουν)

life_traveller είπε...

Όσο περνάν τα χρόνια συνειδητοποεί κανείς -ή τουλάχιστον αυτό οφείλει στον εαυτό του- τις πραγματικές του αναγκες για τον καιρό που ξεκουράζεται.. και ανάλογα προσαρμόζει τον χρόνο, τις παρέες, τη διάρκεια και τον τόπο των διακοπών!
Επίσης αν δεν περνάει κανείς καλά στην καθημερινότητα σου, αποκλείεται να το κάνει στις διακοπές του .. η ποιότητα των διακοπών συναρτάται -όπως όλα στη ζωή- από τη σχέση που έχουμε χτίσει με τον εαυτό μας και αυτή -ευτυχώς ή δυστυχώς- δεν αλλάζει από το σκηνικό που υπάρχει στο φόντο ή από τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε στις διακοπές!

Elementstv είπε...

@Zero_Point:Ολα τα αντιμετωπιζουμε χριστιανικα.Ζητα και θα λαβεις .Μην κουνησεις το χερακι σου.Αυτο μαθαμε!Φιλακια

@tovene592:Πολυ ευστοχος αυτος που το γραψε.Ακριβως ετσι ειναι...

@Ηφαιστιωνας:Αχ μωρεεεε,εισαι παντα γλυκας,τι καλο παιδι που εισαι εσυ!!!Ευχομαι να πας συντομα και να περασεις τελεια!!!

@bear:Μωρε εσυ καλα τα λες αλλα ποιος ακουει?Κραταω το "Παμε κουρασμενοι απο την καθημερινοτητα και γυρναμε πιο κουρασμενοι"

@Προφυλακτικε:Κοιτα δεν λεω οχι στις διακοπες και μενα μου αρεσουν,αλλα δεν πρεπει να φροντιζουμε να ομορφαινουμε και την καθημερινοτητα μας?

@life_traveller:+1000 το περιμενα οτι θα συμφωνησω μαζι σου οπως και εγινε..
Γραφε ποιο συχνα στο μπλογκ σου μου αρεσουν τα κειμενα σου!

pax είπε...

Σήμερα διάβασα και την προηγούμενη σου ανάρτηση, μου φάνηκε καταπληκτικό το ότι τόλμησες να κάνεις αυτό το βήμα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, η ευτυχία στη ζωή δε βρίσκεται στο πόσα λεφτά βγάζεις. Κρίνοντας από το blog σου και το πόσο συνειδητοποιημένος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος είσαι, πιστεύω θα είναι πολύ τυχερά τα παιδάκια που θα τους κάνεις μάθημα!

Όσο για τις διακοπές, συμφωνώ πως είναι φορτισμένες/ φορτωμένες με υπερβολικές προσδοκίες. Θα έπρεπε όλοι να προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητα μας πιο όμορφη αντί να περιμένουμε από αυτές τις λίγες μέρες τα πάντα.

Owain Glyndwr είπε...

"Μια αρχαιελληνική οπτική του έρωτα και της ζωής θα ήταν πολύ πιο συμβατή με τη πραγματική ευτυχία."

Για πες zero τι είναι αυτή η αρχαιοελληνική οπτική του έρωτα;που το βασίζεις αυτό που λες;συνάντησες πολλούς αρχαίους;προσοχή!άλλο αρχαία Ελλάδα άλλος δυτικοευρωπαϊκός ρομαντισμός του 19ου αιώνα

element αν νομίζεις ότι αυτό είναι ο χριστιανισμός πλανάσαι πλάνην οικτρά!η άγνοια και ο αντιχριστιανισμός σου χτυπάει ταβάνι.Είχες δίκιο περί άγνοιας στο προηγούμενο ποστ...(στα αραβικά η έννοια της άγνοιας ταυτίζεται με την έννοια της βίας)

ο ’’μικρός’’ πρίγκιπας είπε...

τελικά δεν μας είπες?
πως πέρασες στην θάσο?

Elementstv είπε...

@pax:Σε ευχαριστω κουκλα μου,

και γω πιστευω οτι η γενια δασκαλων που θα ανηκω θα ειναι καλητερη
διοτι πλεον πηγαινουν αυτοι που θελουν και οχι επειδη το να εισαι δασκαλος
αποτελει σκαλι για να ξεφυγεις απο τη φτωχεια(κατι που συνεβαινε παλαιοτερα).

Οσο για τις διακοπες,αυτο το νοημα που καταλαβες ηθελα να περασω.Δεν εννοω
οτι οι διακοπες δεν ειναι σημαντικες αλλα δεν μπορουμε να περιμενουμε
μια ξεχωριστη περιοδος για να πουμε οτι ειμαστε καλα(ειτε αυτη ειναι διακοπες
ειτε ερωτας).
Τα Φιλια μου.

@Owain Glyndwr:Εισαι ελευθερος να μου εξηγησεις που εκανα λαθος.
Δεν λεει μεσα στη βιβλο "Ζητα και θα λαβεις"?
Ξερω οτι δεν οφειλεται στον χριστιανισμο μονο αλλα και σε αλλες φιλοσοφιες.
Η πεποιηθηση οτι θα ζητησεις και θα τοχεις ανηκει στην ανατολιτικη φιλοσοφια
ειτε αυτη ειναι χριστιανισμος ειτε βουδισμος ειτε New Age philosophy(που ειναι
ενα κραμα των προηγουμενων(βλεπε Secret)).Εγω νομιζω οτι στη ζωη δεν δικαιουμαστε
τιποτα.Πρεπει να παλεψουμε και παλι δεν ειναι σιγουρο οτι θα τοχουμε.Ξερω οτι αυτη
η σκεψη δεν ειναι πολυ παρηγορη αλλα αυτο πιστευω.

@Ο "μικρος" πριγκηπας:Lol δεν πηγα Θασο φετος !!!!Αλλα οταν ειχα παει δεν ειχα περασει πολυ καλα!

Owain Glyndwr είπε...

όσον αφορά το έλεος του Θεού για την σωτηρία της ψυχής elements!αν υπάρχει μία θρησκεία που διδάσκει την αγωνιστικότητα είναι ο χριστιανισμός,γι'αυτό άλλωστε και οι μάρτυρες πολλές φορές παρομοιάζονται με αθλητές (π.χ, "Παρασκευή αθήφόρε") γι'αυτό και οι μάρτυρες αποικονίζονται με στεφάνι αθλητή!
Είσαι που είσαι ημιμαθείς είσαι και φανατικός!ο αντιχριστιανισμός σου χτυπάει κόκκινο!αλίμονο στα παιδάκια που θα πέσουν στα χέρια σου,εσού που βεβήλωσες εκκλησία!
Λυπάμαι πολύ που στα λέω αλλά έτσι είναι!

Owain Glyndwr είπε...

και να είμαστε και λίγο συγκρατιμένοι...δεν γνωρίζουμε τα πάντα!κι αυτό δεν είναι μόνο για σένα

Elementstv είπε...

@Οwain:Μα εγω δεν μιλαω για τον αγωνα να σωσουμε τη ψυχη μας
αλλα για τον αγωνα να καλυτερευσουμε τη ζωη μας.Καπου μπερδευ0
τηκες.Αλλωστε το επιχειρημα μου μιλαω για την πλειψηφια
του κοσμου.Ο περισσοτερος κοσμος ξερει το ρητο"Συν Αθηνα και
χειρα κινει"και οχι την Παρασκευη αθηφορε πως τη λες τεσπα.
Οταν προσπαθεις να καταρριψεις ενα επιχειρημα λογικα,προσπαθεις
να το καταρριψεις στη βαση που στηριχτηκε και οχι στηριζομενος
νοηματικα αλλου ντ'αλλου!

Οσο για το τι δασκαλος θα γινω,ειμαι σιγουρος οτι θα γινω καλος
δασκαλος.Ελπιζω μετα απο 10 χρονια να εχουν καταργηθει τα θρησκευτικα
ή τουλαχιστον να διδασκουν αυτο που λεει το ονομα τους αλλιως ας μετονομαστουν
σε Χριστιανικα!

Owain Glyndwr είπε...

ανάθεμα κι αν ο τυφλός φανατισμός σου σου επιτρέπει να καταλάβεις τι λέω!αν ο περισσότερος κόσμος ξέρει αυτό,τότε έχω δίκιο,το κομματι από το τροπάριο το ανέφερα για να δεις πόσο μεγάλη σχέση έχει ο χριστιανισμός με τον αγώνα!δεν είσαι απλώς άθεος αλλά μανιασμένος αντιχριστιανός!αλίμονο στα παιδιά που θα έχουν δάσκαλο που θα διδάσκει εθνομηδενισμό και αντιχριστιανισμό!κι όσο για τα νεοπαγανιστικά που πετάς,δείχνουν τουλάχιστον ανιστορισία!

Elementstv είπε...

Συνεχιζεις να μην αναφερεσαι ομως σε αυτα που ειπε ο ο χριστος στους ελαιωνες(ή τεσπα καπου στην υπαιθρο) για το οτι εφοσον ντυνει τα λουλουδια δεν θα ντυσει εμας ,εφοσον δινει τροφη στα ζωη δεν θα δωσει σε εμας ?Και ουτε καθεξης.

Δεν ειμαι αντεχριστιανος .Με συναρπαζει σαν θρησκεια οσο με συναρπαζει ο μωαμεθανισμος,ο βουδισμος και γενικα καθε θρησκεια.Ολες το ιδιο τις σεβομαι.Οσο για το σχολειο το μονο που ειπα ειναι οτι τα παιδια θα πρεπει να διδασκονται και τις αλλες θρησκειες ,αν οχι στον ιδιο βαθμο τουλαχιστον σε καπως μεγαλυτερο.

Καλως ή κακως η χριστιανικη ηθικη εχει καθορισει σε μεγαλο βαθμο την διαμορφωση της σημερινης κοινωνιας και κατ'επεκταση και τις ζωες μας ειτε εισαι αθεος,ειτε χριστιανος.

Εχει επιφερει και θετικες αλλαγες σαν θρησκεια ο Χριστιανισμος δεν αντιλεγω οπως το γεγονος οτι εισηγαγε την εννοια της αγαπης προς τον συνανθρωπο !Αλλα ειναι σχεδον τραγελαφικο το ποσο λιγους αφοσιωμενους χριστιανους εχω συναντησει που να δειχνουν οτι εχουν κατανοησει το νοημα της αγαπης....Κριμα!

suncitizen είπε...

the greatest the expectation,
tha biggest the disappointment.

suncitizen είπε...

the greatest the expectation,
tha biggest the disappointment.

suncitizen είπε...

the greatest the expectation,
tha biggest the disappointment.

Owain Glyndwr είπε...

elements αυτό το είπε για το θέμα του άγχους,μην τα μπερδεύεις και πολύ σωστά μίλησε,αλλά από εκεί έως του να φτάνεις στο απίστευτο σημείο να πεις ότι η Εκκλησία που είχε εκατομμύρια εκατομμυρίων αγωνιστές και μάρτυρες διδάσκει την οκνηρία,η εκκλησία της νηστείας της προσευχής και του αγώνα διδάσκει την οκνηρία αυτό είναι το τραγελαφικό!

Elementstv είπε...

@suncitizen:Indeed!!!!Αλλα μπορουμε να κανουμε κι αλλιως?
@owain:Ενταξει εχεις την αποψη σου εχω την δικη μου ,τερμα!!!!Αλλο ηταν το θεμα του κειμενου!!!

Σου υποσχομαι να γραψω ενα θεμα εξολοκληρου αντιχριστιανικο ωστε να συγκρουστουμε με την ανεση μας!!!!

sCaTterBraiN είπε...

έτσι είναι με τις προσδοκίες - όσο μεγαλύτερες είναι τόσο μεγαλύτερη είναι αντίστοιχα και η απογοήτευση (4η φορά για να το εμπεδώσουμε). αντί να ζούμε στο τώρα, αναβάλουμε τη ζωή για ένα μέλλον ουτοπικό. χρειάζεται τόλμη, ίσως και πίστη, να πεις όχι στη ρουτίνα (χρήσιμες και οι καβάτζες).
όσο για το αν θα γίνεις καλός δάσκαλος, είναι κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία. οι θρησκευόμενοι είναι ικανοί για τα καλύτερα και για τα χειρότερα.

άσχετο, @ bear: με ένα σορτσάκι ένα μαγιό και πολύ θετική ενέργεια μπορείς πάρα πολύ ωραία να επιδειχθείς (και να ξεχάσεις την καθημερινότητα)