Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Αρχη 1η:Μην κριτικαρεις,καταδικαζεις ή παραπονιεσαι.


"Ξοδεψα τα καλυτερα μου χρονια,δινοντας στους ανθρωπους απολαυσεις,βοηθωντας τους να περνουν καλα και το μονο που παιρνω ως ανταλλαγμα ειναι αντιμετωπιση ως εγκληματια."
Αυτα ειναι λογια του Αλ Καπονε.Ναι,ο πιο γνωστος γκανγκστερ της αμερικης.Ο Καπονε δεν καταδικασε τον εαυτο του.Το αντιθετο.Θεωρουσε τον εαυτο του ως ενα δημοσιο ευεργετη-εναν παρεξηγημενο ευεργετη.

Το ιδιο πιστευε και ο Dutch Schultz,αλλος ενας γκανγκστερ,λιγο πριν πεσει νεκρος γαζωμενος με σφαιρες στην πολη Newark.Πιστευε ,οπως ειχε πει σε μια συνεντευξη του σε εφημεριδα οτι ηταν δημοσιος ευεργετης.

Οποιος δει,διαβασει ή ακουσει συνεντευξεις βαρυποινιτων,θα δει οτι ελαχιστοι απο αυτους πιστευουν οτι ειναι κακοι ανθρωποι.Ειναι απλα ανθρωποι οπως εσυ και γω.Ετσι εξηγουν,εκλογικευουν.Μπορουν να σου εξηγησουν γιατι επρεπε να ληστεψουν την τραπεζα ή να πατησουν την σκανδαλη.Ειτε με σωστα ειτε με λανθασμενα επιχειρηματα προσπαθουν να δικαιολογησουν την αντικοινωνικη τους συμπεριφορα,πολλες φορες πιστευοντας οτι δεν θα επρεπε να ειναι καν μεσα στη φυλακη.

Εαν ο Αλ Καπονε,Ο Dutch Schultz και οι απελπισμενοι αντρες και γυναικες πισω απο τα σιδερα δεν κατηγορουν τον εαυτου τους για τιποτα -τι συμβαινει με τους ανθρωπους που εσυ και γω ερχομαστε σε επαφη?
Απο τις 100 φορες,τις 99 οι ανθρωποι δεν κριτικαρουν τον εαυτο τους για τιποτα,ασχετως ποσο λαθος μπορει να ειναι΄.

Η κριτικη ειναι ανεξοδη διοτι βαζει το ατομο που την δεχεται σε αμυνα και συνηθως τον κανει να θελει να δικαιολογησει των εαυτο του.Η κριτικη ειναι επικινδυνη,διοτι πληγωνει την πολυτιμη περηφανεια ενος ανθρωπου,πληγωνει την αξια του, και δημιουργει αποστροφη προς το ατομο που του ασκει κριτικη.
Ερευνες εχουν αποδειξει οτι τα ζωα που επιβραβευονται για τις σωστες τους πραξεις μαθαινουν πολυ πιο γρηγορα και σωστα απο τα ζωα που τιμωρουνται για τις αρνητικες τους πραξεις.Το ιδιο συμβαινει και στους ανθρωπους.
Ειμαι σιγουρος οτι θα βρειτε πολλα παραδειγματα στην καθημερινη σας ζωη οπου η κριτικη σας ειχε τα αντιθετα αποτελεσμετα απο αυτα που περιμενατε ή ελπιζατε να εχετε.Ετσι ειναι...Η ανθρωπινη φυση σε ολο της το μεγαλειο,ληστες,δολοφονοι κτλ κατηγορουν ολους τους αλλους εκτος απο τον εαυτο τους.
Ολοι λειτουργουμε με τον ιδιο τροπο.Ετσι τηη επομενη φορα που εσυ και εγω θα μπουμε σε πειρασμο να κριτικαρουμε,ας θυμηθουμε τον Αλ Καπονε,τον Dutch Schultz και τοσους και τοσους αλλους.Ας συνειδητοποιησουμε οτι η κριτικη ειναι σαν τα ταχυδρομικα περιστερια.Παντα γυριζει πισω.Ας καταλαβουμε οτι το ατομο το οποιο θα διορθωσουμε και θα καταδικασουμε πιθανον θα προσπαθησει να δικαιολογησει τον εαυτο του,και θα μας καταδικασει με την σειρα του.

Γνωριζεις καποιον που θα ηθελες να αλλαξεις και να βελτιωσεις.Μπραβο!Δεν ειναι κακο.Ειμαι υπερ σου, αλλα γιατι δεν ξεκινας με τον εαυτο σου.Και εγωιστικα να το δεις, αυτο ειναι πολυ πιο παραγωγικο απο το να προσπαθεις να βελτιωσεις τους αλλους, και ναι λιγοτερο επικινδυνο.Οταν εχουμε να κανουμε με ανθρωπους ας θυμομαστε οτι δεν εχουμε να κανουμε με πλασματα της λογικης,αλλα με πλασματα του συναισθηματος ,πλασματα γεματα με προκαταληψεις, παρακινουμενα απο περηφανεια και ματαιοδοξια.

Καθε ηλιθιος μπορει να ασκησει κριτικη, να καταδικασει και να παραπονεθει-και οι περισοττεροι ηλιθιοι αυτο κανουν.
Χρειαζεται ομως χαρακτηρα και αυτοσυγκρατηση για να κατανοεις και να συγχωρεις.
Αντι να καταδικαζουμε ανθρωπους ,ας προσπαθουμε να τους κατανοησουμε.Ας προσπαθησουμε να καταλαβουμε γιατι κανουν ο,τι κανουν.Αυτο ειναι πολυ πιο κερδοφορο και συναρπαστικο απο την κριτικη .Αν μη τι αλλο καλλιεργει συμπαθεια,ανεκτικοτητα και καλοσυνη....

21 σχόλια:

Owain Glyndwr είπε...

Τραβηγμένη η γνώμη σου.Σαφώς θα πρέπει να δούμε και τα πράγματα με την οπτική του άλλου αλλά το μόνιμο χαιδολόγημα απλά αποθρασύνη τον άλλο.Έχω την εντύπωση ότι υπεραπλουστεύεις.χρειάζεται και η επιβράβευση αλλά χρειάζεται και ο σωφρωνισμός,πολύ δε περισσότερο η αυτοκριτική.Και πριν βρεθούν οι ultra/super/αμόλυβδοι "προοδευτικοί" να μου την πέσουν άλλο πράγμα είναι η συγχώρεση,που σαφώς είναι μεγάλη και αναγκαία αρετή.

Elementstv είπε...

Κι ομως 2 χρονια στην Αθηνα εχω μπει σε απειρες συζητησεις για οποιαδηποτε θεμα.Ε ουτε μια φορα δεν εχω συναντησει καποιον(ουτε τον εαυτο μου ) να αλλαζει αποψη εκτος αν αυτο γινει μετα απο εμπειρικη διαδικασια.Αν καταφερεις να δεις και την πλευρα του αλλου,στο 95 % των περιπτωσεων θα δικαιολογησεις το γιατι φερεται οπως φερεται ....

Archie είπε...

θεωρω επισης τραβηγμενη λιγο την αποψη σου. Οσο διαβαζα το κειμενο ενιωθα σαν την Αλικη στη χωρα των θαυματων.
Απλο παραδειγμα -> αν δεν υπηρχε κριτικη, κανεις δεν θα ασχολιοταν με το μπλογκ σου.
Η κριτικη ειναι αναγκαια παντου. Οταν απουσιαζει πληρως η κριση εμφανιζεται η καλη η σχιζοφρενεια. Παραδειγμα ακραιο βεβαια....

Η κριτικη που ακουν οι αλλοι ειναι ενα πανεμορφο εργαλειο για να δεις πραγματα απο την δικη τους σκοπια..

Το καθε ηλιθιος μπορει να κρινει... χμμ εδω λιγο με χαλασες. Αναιρει λιγο αυτα που υποστηριζεις γιατι η λεξη ηλιθιος κρινει μεριδα ανθρωπων. Απο την αλλη ποιος ειναι πραγματικα ηλιθιος ? Υπαρχουν κριτηρια για να "κρινεις" τον ηλιθιο απο τον μη-ηλιθιο.

Ο σωφρωνισμος ειναι αναγκαιος, πιστεψε με! Βεβαια η ποιοτητα k το επιπεδο των υπηρεσιων εχει καποιο προβλημα και θελει update.

Archie είπε...

* Υπαρχουν κριτηρια για να "κρινεις" τον ηλιθιο απο τον μη-ηλιθιο ?

Elementstv είπε...

Αλλο αντιπαραθεση αποψεων και αλλο κριτικη.Η κριτικη σε αναγκαζει να ερθεις σε αμυνα.Ειναι ενστινκτωδης αντιδραση και γιαυτο δεν βοηθαει.Θα το ελεγα στο επομενο ποστ,αλλα ενταξει και δω καλα ειναι.Οταν θες πραγματικα να βοηθησεις καποιον ,πρεπει να το δεις και απο τη δικη του πλευρα και συνεχιζεις απο κει.Πχ αν θες να βοηθησεις ενα παχουλο το να του λες τρως σαν βοδι ή μην τρως τοσο πολυ δεν βοηθαει οσο νομιζουμε οτι μπορει να βοηθαει.Ξανατονιζω αλλο κριτικη και αλλο αντιπαραθεση αποψεων.
Οσο για το ηλιθιους,το ηξερα οτι θα παρεξηγηθει η λεξη αυτη.Δεν το εννοω οπως το καταλαβαινεις.Δεν πιστευω οτι υπαρχουν ηλιθιοι και μαλακες κτλ.Γραψε λαθος στην συγκεκριμενοι χρηση της λεξης,ισως την βγαλω και απο το κειμενο.Κατι αλλο ηθελα να πω.Δεν νομιζω οτι υπαρχουν κριτηρια ηλιθιοτητας διοτι δεν πιστευω οτι υπαρχουν ηλιθιοι ανθρωποι μονο διαφορετικα κινητρα...Την επομενη φορα που καποιος θα σου ασκησει κριτικη ,δες ποια ειναι η εντσικτωδη σου αντιδραση.Ακους αυτο που σου λεει?Η απλα θελεις να υπερασπισθεις τη θεση σου?

Archie είπε...

Kαλε μου elements,
Θα διαφωνησω καθετα μαζι σου. Ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα. Οι λεξεις των ορων διαφοροποιουν την βαρυτητα τους και τον στοχο τους (οπου στην αντιπαραθεση των αποψεων επιβαλεις εμμεσα την δικη σου κριτικη) .
Αντιπαραθεση των αποψεων ξεκινα απο την κριτικη.

Ειτε λεγεται καλη , ειτε λεγεται κακη κριτικη ή ακομα αντιπαραθεση αποψεων ο αλλος προσπαθει να σου επιβαλει το προσωπικο του συστημα αξιων και οριζει μια "σχεση" στην οποια καποιος θα κρινει και εσυ θα λογοδοτεις.

Αν εχεις ορεξη για καλοκαιρινο διαβασμα μπορω να σου συστησω ενα πολυ καλο και αναλαφρο βιβλιο για την κριτικη. Το δανειστικα οταν εκανα Ψυχιατρικη ειδικοτητα και πιστευω οτι θα σου φανει πολυ πολυ ενδιαφερων.

Elementstv είπε...

Nαι μπορεις να μου συστησεις το βιβλιο που λες.Βασικα ειναι πως χρησιμοποιεις την αντιπαραθεση αποψεων.Εγω οπως ειπα και πριν δεν εχω δει κανεναν να πειθεται απο κανεναν αν δεν το θελει.Διαβασε εδω
http://elementstv.blogspot.com/2008/11/no.html .Εχω αποφασισει(για να μην τρελαθω και να μην τρελανω)οταν διαφωνω με καποιον να εχω στο μυαλο μου παντα οτι απλα παραθετω τη θεση μου και εξεταζω την δικη του.Αλλα εχω μετριασει κατα πολυ την "ελπιδα" να ασπαστει ο συνομιλητης μου τις αποψεις μου.Βεβαια και η παρουσα συζητηση μπορει να αποτελει οξυμωρο ,διοτι ισως φαινεται οτι προσπαθω να σε πεισω.Ειναι δυσδιακριτα τα ορια.Παντως δεν μου απαντησες στο προηγουμενο ερωτημα μου...
"Την επομενη φορα που καποιος θα σου ασκησει κριτικη ,δες ποια ειναι η εντσικτωδη σου αντιδραση.Ακους αυτο που σου λεει?Η απλα θελεις να υπερασπισθεις τη θεση σου?" και το ιδιο παρατηρησε και στους αλλους ανθρωπους...Στο επομενο ποστ θα μιλησω για το πως πιστευω οτι πρεπει να αντιμετωπιζουμε τους ανθρωπους.

Archie είπε...

Το βιβλιο ονομαζεται "Μανουβρες" του Γεωργιου Πιντερη, απο τις εκδοσεις θυμαρι. Ο τυπος ειναι πολυ μαγκας ψυχο. Θα σου αρεσει.

Στην ερωτηση σου τωρα...
Οταν εχεις φαει απο τη σχολη σου 500κιλα βιβλια Ψυχιατρικης,
οταν εχεις δουλεψει με τον Ναπολεωντα και με τον Προφητη Ηλια..
Τοτε η κριτικη που καποιος σου ασκει μοιαζει με καλτσα που εχει τρυπισει. Δεν της δινεις σημασια, δεν σου κοστιζει και επομενως την πετας στα σκουπιδια χωρις δευτερη σκεψη.

Ολοκληρωνοντας, η κριτικη πιανει τοπο οταν καποιος ειναι ανασφαλης. Υπαρχουν ανθρωποι σε αυτον τον κοσμο που ζουν για μια κριτικη και παντα υπολογιζουν την κριτικη. Υπαρχουν και αλλοι που απλα δεν τους ενδιαφερει. Τοσο απλα...

θα ημουν λαθος μαζι σου ομως αν δεν σου ελεγα οτι η ενστικτωδης αντιδραση στην κριτικη ειναι η αμυνα στους περισσοτερους ανθρωπους.

Θες να σου μαθω και ενα κολπο? Οταν καποιος θα σου κανει κριτικη, δες για ποια ποιοτητα του χαρακτηρα σου κατευθυνεται η κριτικη. Ειναι η ποιοτητα που θα λαχταρουσε να εχει και απλα την προβαλει μεσω της κριτικης πανω σου.

Αντε αντε πολλα τα ειπα !!!! χεχε θα περιμενω το νεο σου post...

xxx

tovenito είπε...

το καταλαβαίνω αυτό που λες.
ο κάθε πικραμένος έρχεται και σου κάνει κριτική ενώ δεν κοιτάει να βελτιώσει πρώτα τον εαυτό του.
προσωπικά δεν μου αρέσει να μου ασκούν κριτική χωρίς να το ζητήσω και το ίδιο κάνω κι εγώ.
όταn θέλω να ακούσω τη γνώμη σου ή την άποψή σου για κάτι θα σε ρωτήσω. αλλιώς απλά σκάσε.
γιατί ο καθένας που ανοίγει το στόμα του το κάνει συνήθως για να σου πει τα αρνητικά και να νιώσει ο ίδιος καλύτερα και πιο 'ανώτερος'

Elementstv είπε...

@Tovene592:Το ξερα οτι θα με καταλαβεις.Ειναι κατι που με βασανιζει,διοτι και γω οταν βλεπω τη ζωη καποιου ,και δεν τη ζει οπως εγω πιστευω οτι ειναι σωστο να τη ζει,θελω να τον κριτικαρω.Και ξερω οτι δεν το θελω για να τον βοηθησω αλλα για να τον μειωσω διοτι το νιωθω οταν βλεπω οτι ο αλλος ειναι ευτυχισμενος με τη ζωη που κανει...ειναι σχεδον σαν να με εκνευριζει που ειναι καλα με διαφορετικη προσεγγιση απο τη δικη μ.Am i making any sense?

Owain Glyndwr είπε...

Εγώ αλλάζω γνώμη και έχω αλλάξει αρκετές φορές,όταν ο άλλος μπορεσε με επιχειρήματα να μου απειδήξει ότι είχα άδικο.Το θέμα είναι να μην μας αποτρέπει ο εγωισμός μας να αλλάζουμε γνώμη ή να ζητάμε συγγνώμη όταν βλέπουμε ότι έχουμε άδικο.Το χειρότερο πράγμα απ'όλα είναι ο εγωισμός και από εκεί πηγάζουν όλα τα κακά.Για τον λόγο αυτό δεν αρέσει και η κριτική!Η κριτική,η καλοπροαίρετη φυσικά είναι απαραίτητη,ας χαλαρώσουμε λίγο,ας ταπεινωθούμε και λίγο και να ακούμε τον άλλο,αν μην τι άλλο είναι αγένεια να μην τον ακούσουμαι ότι έχει να μας πει

atas8alis είπε...

Dustixws anikw sta atoma pou den antexoun ti kritiki.

Phoebus είπε...

Νομίζω πως αντιλαμβάνομαι αυτό που ο Elementstv θέλει να μας πει. Ότι η κριτική κατά κανόνα δεν οδηγεί σε συμμόρφωση ή βελτίωση του δέκτη, εκτός κι αν ο πομπός είναι άτομο εξουσιοδοτημένο από τον ίδιο (φίλος) ή από το κοινωνικό σύνολο (ψυχολόγος/ δάσκαλος/ κτλ) για να ασκεί θετική κριτική.

Πάντως Elementstv μου, από τη δική μου εμπειρία, έχω διαπιστώσει πως όποτε δέχομαι κριτική, συνήθως αμύνομαι! Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο πομπός της. Όταν όμως μείνω μόνος και σκεφτώ, τότε σίγουρα κρατάω κάποια πράγματα από αυτά που μου μετέδωσε ο άλλος. Έστω και ετεροχρονισμένα.

(συγνώμη για την μακροσκελή απάντησή μου)

Elementstv είπε...

@owain:Συμφωνω εν μερει....αλλα ξερεις τι?Ο εγωισμος ειναι
υπουλος,και το κυριο οπλο του ειναι να σε κανει να νομιζεις
πως δεν τον εχεις....
@atas8alis: :)
@Phoebus:Βρε φοιβο μου,εισαι θεος!Φυσικα και υπαρχουν περιπτωσεις
που δεχομαστε την κριτικη.Επρεπε να το ειχα διευκρινησει οτι
η εννοω την κριτικη που γινεται σε ατομα που μολις γνωριζουμε ή σε
ατομα που δεν μας εχουν δωσει το δικαιωμα να τους ασκησουμε κριτικη.
Εμμενω ομως στην αποψη οτι με την κριτικη,αυτοματα ενεργοποιουμε
την αμυνα του αλλου...

tovenito είπε...

more or less yes

Owain Glyndwr είπε...

Ναι σαφώς

Elementstv είπε...

@tovene592: :)
@Owain:Σαφως δεν λες τιποτα.Μια εποχη προσπαθουσα τοσο πολυ να καταπνιξω τον εγωισμο μου που νομιζα οτι τα ειχα καταφερει.Μετα καταλαβα οτι ειχα γινει περισσοτερο εγωιστης απο πριν.Οποτε αποδεχθηκα τον εγωισμο μου

PN είπε...

Το να αλλάξεις γνώμη δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Το βασικό είναι ότι αλλάζοντας γνώμη, ουσιαστικά αναιρείς ένα κομμάτι του εαυτού σου. Και νευρολογικά εξηγείται το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε την διάταξη των μερών του εγκεφάλου μας και των δεδομένων που υπάρχουν εγγεγραμμένα εκεί.

Από την άλλη, το να ασκείς κριτική απλά για να την ασκήσεις είναι προφανώς ηλίθιο. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι γίνεται κατά κόρον. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κριτική - ή όπως αλλιώς την ονομάσεις - δεν είναι γόνιμη και συνεπώς απαραίτητη. Θέλω να πω δηλαδή, ότι ειδικά στην περίπτωση των εγκληματιών...τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα από ότι σε ένα μέσο άνθρωπο.

Είπες και πολύ ορθά ότι συχνά δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί κάποιος κάνει μια ενέργεια. Το ίδιο το παθαίνω κι εγώ. Η ορθολογικοποίηση της πράξης λοιπόν είναι αυτή που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι' αυτό φωνάζω ότι για πολλά πράγματα δεν υπάρχει κοινή ή συλλογική λογική.

Το θέμα είναι, λοιπόν, σε μια ανθρώπινη σχέση να μπορείς να βρεις μια κοινή γραμμή που θα ενώνει έστω τις διαφορετικές λογικές σας σε κάποια σημεία. Αν αποκλίνουν τελείως, τότε δεν έχεις παρά να εκφράσεις τη γνώμη σου μια φορά και από εκεί και πέρα διακριτικά να σιωπήσεις.

Καλά...θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες πάνω στο θέμα, αλλά δεν θέλω να γράψω κάνα σεντόνι!

Owain Glyndwr είπε...

Τι θα πει τον αποδέχτηκα;αν θα πει ότι αποδέχτηκα το ότι είμαι εγωιστής και θα φέρομαι ελεύθερα συνεχώς εγωιστικά ε τότε κάνεις μεγάλο λάθος!αν θα πει ότι είμαι εγωιστής αλλά πάντα θα προσπαθώ να το βελτιώσω τότε είσαι σε καλό δρόμο

Owain Glyndwr είπε...

γενικά και για όλους μας το λέω

Elementstv είπε...

@vk: Πολυ μου αρεσει η πρωτη σου παραγραφος.Παντως επειδη διαβασα αρκετα πριν γραψω το ποστ,πολλες ερευνες εχουν γινει στο θεμα και σχεδον κανεις δεν κατηγορει τον εαυτο του για τιποτα.Ακομη και να ξερει οτι εκανε καποιο λαθος,ο εγωισμος του θα του δωσει ελαφρυντικα.Παντως μου αρεσε πολυ η απαντηση σου.
@Owain:Μα δεν υπαρχει εγωιστικη πραξη.Πχ και ο εθελοντισμος στο χαμογελο,εν μερει τουλαχιστον το κανω για να ικανοποιησω εμενα και κανεναν αλλο.