Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Μαθαινουμε ποτε???


Πολλες φορες εχω την αισθηση οτι εχω αλλαξει πολυ σε σχεση με το παρελθον και αλλες φορες οτι παραμενω ιδιος.Κοιταζω και τους ανθρωπους γυρω μου.Υπαρχουν ανθρωποι 19 χρονων που ειναι πολυ ωριμοτεροι απο τριανταρηδες..Και το αντιθετο βεβαια...Καθως μεγαλωνουμε ερχομαστε αντιμετωποι με διαφορες καταστασεις.Τις περισσοτερες φορες δεν τις ξεπερναμε αλωβητοι.Καθε δυσκολια μας αφηνει τα δικα της σημαδια...
Το οξυμωρο της ολης υποθεσης ,τουλαχιστον κατα μαθηματικη λογικη,ειναι οτι με τις εμπειριες που συλλεγουμε θα επρεπε να αναπτυσουμε διαφορα οπλα με τα οποια να συνεχιζουμε τις ζωες μας σοφοτεροι ,αποφευγοντας ετσι καποιες κακοτοπιες που μας συνεβησαν παλαιοτερα..Προφανως δεν χρειαζεται να εχεις ζησει και πολυ για να καταλαβεις οτι κατι τετοιο δεν ισχυει.Στην πραγματικοτητα οι ανθρωποι πεφτουμε στα ιδια λαθη ξανα και ξανα,γεμιζοντες ετσι με στοιβες απο λαθη το ιστορικο μας...Ετσι δεν μπορω παρα να αναρωτηθω:
"Αν τα λαθη μας ειναι εμπειριες,και απο τις εμπειριες μαθαινουμε,μηπως τοτε μενουμε στην ιδια ταξη?"
Βιβλια ,εκπομπες,ψυχολογοι προσπαθουν να μας αλλαξουν πορεια προς την ευτυχια.Στην πραγματικοτητα ομως οτι και να κανουν αν εμεις οι ιδιοι δεν θελουμε την αλλαγη τοτε αυτη δεν συμβαινει παρα μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις.Αλλα και οταν το θελουμε,αρκει αυτο για να αλλαξουμε?Θελω να πιστευω οτι γινομαι καλυτερος,και οτι μαθαινω απο τα λαθη μου εστω και αν ξαναπεφτω σε αυτα.Αλλιως ποιο το νοημα???Αν δεν μαθαινουμε και δεν θελουμε να γινομαστε καλυτεροι τοτε δεν ειναι λιγο σπαταλη το να ζουμε??Οχι δεν σας λεω να αυτοκτονησετε ,απλα καθε φορα που μας συμβαινει κατι κακο ,να μην το αποδιδουμε στη μοιρα αλλα να κανουμε και μια ενδοσκοπηση και να μαθαινουμε κατι απο αυτο .Σιγουρα θα κανακανουμε τα ιδια λαθη..
Το περιεργο ειναι οτι πολλες φορες δεν ειμαστε μονο εμεις που δεν μπορουμε να δεχτουμε οτι εχουμε βελτιωθει...Αλλα και οι γυρω μας εχουν ενα προβλημα να δουν την εξελιξη μας.Και ειδικοτερα οταν οι ιδιοι νιωθουν οτι εχουν μεινει στασιμοι...Η εξελιξη βεβαια δεν ειναι συνωνυμη με την ηλικια.Θα ελεγα οτι ταυτιζεται περισσοτερο με την δικη μας θεληση να κυνηγαμε την εξελιξη.Ετσι με σιγουρια μπορω να πω οτι εχω αλλαξει και πλεον τα ιδια προβληματα τα αντιμετωπιζω με διαφορετικο τροπο .Μπορει μετα απο 2 χρονια να εχω αλλαξει τελειως αλλα για να φτασω εκει πρεπει να αναγνωρισω το εδω που βρισκομαι τωρα...
Το μυστικο ομως ειναι να μην απογοητευεσαι,να κοιτας τις δυναμεις και τις αδυναμιες σου και να τις χρησιμοποιεις καταλληλα...Και οταν τα πραγματα ειναι πολυ σκουρα κοιτα τον κοσμο γυρω σου.Τους ανθρωπους,τη φυση κτλ Ισως το μεγαλυτερο μαθημα που εχω αποκομισει απο τη ζωη μεχρι τωρα ειναι οτι ολα ειναι τοσο ευκολα,που απλα εμεις τα δυσκολευουμε...Το σωστο ειναι παντως να κοιταμε παντα προς τον ηλιο και να χαμογελαμε συχνα.Αυτο κανω εγω....

Υ.Γ.:Επειδη θα ακολουθησει σχετικο ποστ,για πειτε μου εσεις πως ριχνετε χυλοπιτα...

25 σχόλια:

Μεθυσμένη Καρδιά είπε...

Όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν απο τα λάθη τους κατα την δική μου γνώμη.Απλά υπάρχουν και υποκειμενικότητες που μερικές φορές δεν μας αφήνουν να εφαρμόσουμε αυτά που διδαχτήκαμε.Αυτό σημαίνει οτι όταν κάνουμε λάθος τις περισσότερες φορές το κάνουμε συνειδητά.
Επίσης όλοι ξέρουμε πως το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο,έχουμε δει φωτογραφίες απο πνέυμονα καπνιστή που είναι μια αθλιότητα,και όμως συνεχίζουμε να καπνίζουμε.Όλοι πίνουμε αλκοολ ενώ έχουμε δει φωτογραφίες απο συκώτι κατεστραμμένο απο το αλκοόλ.
Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις τα λάθη σου μόνο αλλά να συνειδητοποιήσεις πόσο επιβλαβή είναι αυτά

Hfaistiwnas είπε...

Και εγώ της ίδια άποψης είμαι, κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε, και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει..

the boy with the arab strap είπε...

στα δεκαοχτω ,νομιζα οτι εχω την ωριμότητα 30 , τωρα μετα τα τριαντα ζω με την ανωριμοτητα του 18χρονου .λαθη τα λεμε οταν δεν μας βγαινει κατι το οποιο ομως μπορει να επηρεαζεται απο πολλους παραγοντες που δεν μπορουμε να τους αλλαξουμε ,και πολλες φορες δεν τους γνωριζουμε .

Είδωλο είπε...

Ουφ, τι ρωτάς πάλι τώρα. Την θυμάμαι την ηλικία των 19, τότε που πίστευες οτι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.
6 χρόνια μετά εγω προσωπικά σταμάτησα να ψάχνω τα γιατί, απλά δέχτηκα το γεγονός οτι κάποι γουστάρουν να είναι μαλάκες με τον εαυτό τους, και άλλοι με τους άλλους.

Η κοινή λογική επιτάσσει πως θα έπρεπε να μαθαίνουμε απο λάθη μας αλλα κάποιες φορές η ελπίδα σε κάνει να οφθαλμοπατείσαι. LOL

H αλήθεια είναι πως κάτι κρατάς απο κάθε λάθος σου, το πως αποφασίζεις εσύ να το χρησιμοποιήσεις (προς ωφελός σου ή όχι) είναι καθαρά προσωπική επιλογή.
Οπως θα έχεις συναντήσει κι εσυ, υπάρχουν ανθρωποι που δεν θελουν να γινουν καλύτεροι, τωρα το γιατι θα μενει παντα αναπαντητο, ο καθενας κουβαλαει μεσα του διαφορετικη ιστορια και βασανα, καθως και το πως ανατραφει και το τι χαρακτηρα δημιουργησε ειναι παραγοντες που επιδρουν δραστικα στην ψυχολογια.

Οσο κι αν πλησιασεις ενα τετοιο να ξερεις πως θα βρεις τον λογο την απαντηση στο "γιατι", αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα το κατανοησεις κιολας.

Αλλο το καταλαβαινω κι αλλο το κατανοω.

Τι να σου πω τωρα, μακαρι να βρεις την απαντηση και να μας την πεις και εμας, αλλα...

Οσο για το θεμα χυλοπιτα εξαρταται παντα απο το πως σε εχει προσεγγισει ο αλλος (τουλαχιστον ετσι εξαρταται απο εμενα)

Ανώνυμος είπε...

Για τη εξέλιξη του χαρακτήρα μας και της προσωπικότητας μας δε θα κάνω σχόλιο... Παίζουν ρόλο οι εμπειρίες και οι καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας... Πάντα αυτό ίσχυε... Όσο για το πως ρίχνω χυλόπιτα εξαρτάται... Συνήθως αποφεύγοντας... Βέβαια, θα προτιμούσα να είμαι λιγότερο κότα και να είμαι πιο ξεκάθαρος...

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερω αν ειναι ιδεαλιστικο , το θεμα της αυτοβελτιωσης.
νομιζω οτι ειναι παιχνιδι καθαρα προσωπικο.
και μη συγκρισμο.
οσο για τον καθαρο ουρανο
και τον ηλιο.
αποτελέι "βαρυ πυροβολικο", ακομα για τα πιο δυσκολα
και φυλακιο για τα καλυτερα.
εν τελη ολα θεμα οπτικης ειναι.

καλησπερες.

Elementstv είπε...

Για το θεμα δεν εχω κατι παραπανω να προσθεσω μια χαρα τα λετε και εσεις.Για τις χυλοπιτες ομως πειτε λιγα παραπανω.Γινεστε κακοι,ειρωνικοι,ευγενικοι?Ντρεπεστε να ριξετε χυλοπιτα?Τι?Μιληστε...

Τομ Σόγιερ είπε...

Eγώ τους λέω ότι πάω στη Χαβάη. Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό...

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

Δεν θα θελα να διαφωνήσω μαζί σου αλλά θα διαφωνήσω. Εκείνες τις στιγμές μην κοιτάς τους ανθρώπους και την φύση και τα λοιπά γύρω σου γιατί το πιο πιθανό είναι να πέσεις ντιπ στα πατώματα. Έτσι όπως είναι φύση και άνθρωποι βράστε και άστα. Στα 19 σου είσαι απλά φρέσκο κρέας για όλους. Στα 39 σιτεμένο κρέας. Στα 59 για πέταμα. Βρες δύναμη στους φίλους και την οικογένεια. Μίλα. Γράψε. Να ξαλαφρώσεις..

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

Όσον αφορά στην χυλόπιτα, έχω να πω ότι πάλι εδώ η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο. Στα τριάντα μου δεν χρειάζεται να μιλήσω για να ρίξω μια ή να μιλήσουν οι άλλοι για να φάω μια. Όλα παίζουν με τα μάτια. Αίσθηση που αφήνεις στον αέρα. Άσε που οι περισσότεροι, ας το παραδεχτούμε, κάνουμε μόνο σίγουρες κινήσεις. Να μην θιχτεί και ο εγωισμός μας,ε; Θα πας εσύ να την πέσεις σε έναν στο μπαρ που σου αρέσει αλλά δεν σε κοιτάει. Όχι βέβαια. Περιμένεις να πιαστεί ο σβέρκος σας από το γυρνα-και-κοιτα και μετά μπορεί ίσως λέω και να κάνεις το 1ο βήμα. Για να φας και να ρίξεις χυλόπιτα (έστω και στη μουγκα, με το βλέμμα που λέγαμε) πρέπει να υπάρξει φλερτ. Υπάρχει ακόμα; Τι λες;

Elementstv είπε...

Και ομως θα συνεχισω να κοιταω τους ανθρωπους γυρω μου και να μην απογοητευομαιΑλλωστε πρεπει να μην ξεχνας οτι και εσενα καποιος μπορει να σε βλεπει και να μονολογει που εχουν καταντησει οι ανθρωποι.Ας προσπαθουμε να βλεπουμε τη ζωη απο μια εξωτερικη ματια και οχι μονο μεσα απο τη δικη μας "στενη"προσωπικοτητα...

tovenito είπε...

ντρέπομαι να ρίξω χυλόπιτα. φοβάμαι μην απογοητευτεί ο άλλος. προτιμώ να τον εξαναγκάσω με τον τρόπο μου να το καταλάβει και να τραπεί σε φυγή. καλύτερα να μου ρίξουν οι άλλοι παρά εγώ. το χειρότερό μου

Ανώνυμος είπε...

Ποιό τμήμα είναι το ΗΜΜΥ στο Μετσόβειο που σπουδάσεις?

Elementstv είπε...

Aνώνυμε:Aν και η ερωτηση σου ειναι λιγακι ασχετη,το τμημα ειναι το Ηλεκτρολογων Μηχανικων & Μηχανικων Υπολογιστων....
@Tovene592:Και εγω τα ιδια,δεν μπορω να δωσω ευκολα χυλοπιτα,αλλα πιστευω οτι το πιο εντιμο ειναι να του πεις ξερεις απλα δεν εισια ο τυπος μου,γιατι αλλιως καλλιεργεις ελπιδες..

Ανώνυμος είπε...

Απλά είχα την απορία τι σημαίνει ΗΜΜΥ...γιατί διαβάζω τα post σου αρκετό καιρό

Elementstv είπε...

Ναι σορρυ αν φανηκα ερριστικος ,απλα νομιζα οτι το γνωριζαν ολοι τι σημαινει ΗΜΜΥ.Τεσπα ευχαριστω που διαβαζεις το μπλογκ..

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω το blog σου και άλλα 2, γιατί με εκφράζουν αυτά που γράφετε.

Ανώνυμος είπε...

Τη φωτογραφία του e-Lawyer που έφτιαξε η Μανταλένα στο motivatedphotos.com την είδες; Όλα τα λεφτά!

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

Elementstv@ Φυσικά και κάποιος θα μπορεί να με κοιτάξει και να σκέφτεται ότι αποτελώ δείγμα του ξεπεσμού του γένους μας και να έχει και δίκιο. Αυτό όμως που λες, δεν είναι άλλη μια απόδειξη κατάντιας; Όχι επειδή θα αναφέρεται σε εμένα αλλά γιατί και εγώ ως άνθρωπος επιβεβαιώνω την κατάπτωση μας. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να πιστεύουμε στους συνανθρώπους μας και πρώτα σε μας τους ίδιους αλλά αυτό δεν αναιρεί τον ξεπεσμό του ανθρώπου. Ελπίζω αλλά προσπαθώ να είμαι και ρεαλιστής.

fallen angel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fallen angel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Elementstv είπε...

Sorry Κιολας αλλα σε ποιον και τι στοιχεια εδωσα?

fallen angel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Elementstv είπε...

Lol,οχι ενταξει και με τρομαξες.Εδω εχω μοιρασει φυλλαδια για το pride στη σχολη,εχω κολλησει αφισες,δεν φοβαμαι κανεναν και τιποτα.Μονο εσυ μπορεις να επιτρεψεις στους αλλους να σε κανουν ρομπα..Δεν παρεξηγω ευχαριστω για το ενδιαφερον σου..