Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Κριτική πάνω στην Κριτική:Ελευθερία λόγου ή καμουφλαρισμένη λογοκρισία?


Ειναι κατι που με βασανιζει πολυ τις τελευταιες μερες!Παρατηρω παντου γύρω μου μια συνεχη κριτικη πανω στη κριτικη.Αστο το αναλυσω λιγο περισσοτερο ομως.....

Καθε μερα δεχομαστε απο παντου χιλιαδες ερεθισματα και η λογικη μας και γενικα το μυαλο μας καλειται στον να κατανειμει και να αξιολογησει το καθε ερεθισμα αναλογα με τα προηγουμενα ερεθισματα που εχουμε δεχθει στη ζωη μας.Δηλαδη η κριτικη ειναι μια πολυ φυσικη ανθρωπινη διαδικασια.


Παρατηρω ωστοσο οτι εδω και αρκετο καιρο εχει αρχισει να γινεται μια κριτικη πανω στην κριτικη.Και ολα αυτα υπερ της ελευθεριας της σκεψης.Ας το αναλυσω λιγο ακομη.Εγω για παραδειγμα εχω εναν παρα πολυ καλο φιλο 2 χρονια μικροτερο μου επισης gay.Φετος που εφυγα απο την κωμοπολη και ηρθα Αθηνα οι επαφες μας δεν χαθηκαν και παραμειναμε φιλοι.Το καλοκαιρι μου ανακοινωσε οτι θελει να ειναι Emo.Εγω δεν εξεφερα καμμια αποψη γιατι πραγματικα δεν με ενοχλουσε.Καποια στιγμη θελησε να βαψει τα ματια του και να παει σχολειο βαμμενος.Με ρωτησε την αποψη μου .Να κανω μια μικρη αλλα απαραιτητη παρενθεση.Ο φιλος μου αυτος θεωρει οσους ανθρωπους δεν δεχονται καθε τι διαφορετικο φασιστες.Τελος παντων με ρωτησε αν πρεπει να παει βαμμενος στο σχολειο.Του απαντησα πως κατα τη γνωμη μου δεν επρεπε.Και θυμωσε μεχρι να του ζητησω συγγνωμη για την ρατσιστικη συμπεριφορα μου.Πριν ενα μηνα μου ειπε οτι θελει να βαψει τα μαλλια του μπλε.Αυτη τη φορα ανταποκριθηκα η γνωμη μου ειναι οτι αν αυτο τον κανει ευτυχισμενο ας το κανει.


Και εδω ειναι η απορια μου.Εχουμε αρχισει να ασκουμε κριτική πάνω στην κριτικη.Νιωθω πως δεν πρεπει να εκφερω την αποψη μου για τιποτα πλεον που να αφορα καποιον αλλο γιατι θα χαρακτηριστω ρατσιστης,φασιστας ,συντηριτικος κτλ.Αλλα εδω γεννιεται και ενα αλλο ερωτημα:Μπορουμε να φρεναρουμε τις σκεψεις μας?


Ειλικρινα πιστευω οτι κριτικη ασκειται και πρεπει να ασκειται παντου και σε ολους.Ειτε το θελουμε ειτε οχι.Το να πιστευουμε οτι πρεπει να σιωπουμε τη γνωμη μας μην τυχον και καταταχτουμε στη κατηγορια των αντιδραστικων ειναι κατι που δεν το καταλαβαινω.Η κριτικη πανω στους ανθρωπους και στις καταστασεις πηγαζει απο τα διαφορετικα ερεθισματα που εχουμε δεχτει στη ζωη μας .Αν σταματησει η κριτικη τοτε πιο το νοημα ολων των μαθηματων που μας δινει η ζωη?


Η λυση του προβληματος δεν νομιζω οτι βρισκεται στην καταργηση της κριτικης αλλα στο να αποδεχτουμε οτι ολοι μπορουμε να εχουμε αποψη χωρις αυτη να επιβαλλεται πανω στους αλλους.Η κριτικη στον ανθρωπο ειναι υψιστης σημασιας.Σε αυτο εμμενω.Απλα η ελευθερια και η κριτικη μας πρεπει να φτανει μεχρι εκει που δεν καταπατα την ελευθερια του αλλου.Με το να φοβαμαι να πω την γνωμη μου μηπως και χαρακτηριστω καπως αθελα μου επιτρεπω την κριτικη καποιων ανθρωπων να εμποδισει την δικη μου κριτικη ικανοτητα.Γι'αυτο την επομενη φορα που θα διστασετε να ασκησετε κριτικη ακομη και εκει που σας ζητειται σκεφτειται οτι εμμεσως πλην σαφως ασκειται και σε σας κριτικη.Και ισως η κριτικη σας αν ειναι καλοπροαιρετη και ειλικρινης να βοηθησει καποιον που την χρειαζεται........


Next:"Ποιος είμαι?"

8 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Η κριτική είναι μια διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει υπόψι στα σοβαρά μόνο όταν γίνεται από άτομα που υπολογίζεις ως σοβαρά. Από κει και πέρα αφήνουμε τον κόσμο να κουρεύεται με τα συμπλέγματά του. κανέις δε γεννήθηκε Θεός. Καλημέρες ;-)

PS: Μα καλά μπλε μαλλί και emo μαζί?

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα! Βρε το μπλε μαλλί σε πείραξε, ας έχει ότι μαλλί θέλει, αλλά αν ζητάει τη γνώμη κάποιου, να είναι σε θέση να τη δεχτεί. elementstv, βρίσκω υπερβολικό τον φίλο σου! Αν βλέπεις ότι δεν παίρνει απο λόγια, θα είναι καλύτερα να κάνεις την πάπια σε ότι σε ρωτάει, γιατί να χαλάς τη ζαχαρένια σου! Η κριτική δεν θα πάψει ποτε, έχουμε άποψη, την εκφράζουμε, δεν απαιτούμε αποδοχή. Άλλωστε και το κουτσομπολιό, κριτική δεν είναι; Αυτό ειδικά δεν θα σταματήσει ποτέ!!!! Με έπιασαν τα επαναστατικά πρωινιάτικα!! φιλιά!!!!

Elementstv είπε...

Αυτο ακριβως εννοω .Μα και το θεμα ειναι οτι εμενα δεν με ενοχλουν καθολου πραγματα οπως μπλε μαλλι κτλ απλα απο την αλλη θεωρω οτι οφειλω να του πω οτι θα αντιμετωπισει προβληματα απο την κλειστει κοινωνια της επαρχιας.Τελος παντων δεν το εχετε παρατηρησει και εσεις οτι υπαρχει ενα φοβος να εκφερουμε αποψεις γιατι καποιος μπορει να μην του αρεσουν?

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και η κριτικη ειναι αναγκαια και απαραιτητη να υπαρχει διοτι ετσι μαθαινουμε και μαθαινουν..φυσικα υπαρχουν πολλα λεπτα ορια που χωριζουν την εκφραση αποψεων και το να επιβαλλεις την αποψη σου σε καποιον με τον τροπο σου..αυτο ειναι που πρεπει κατα τη γνωμη μου να προσεχει ο ανθρωπος..παντως το κειμενο σου elementstv με προβληματισε..φιλια!

Hfaistiwnas είπε...

Το έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει φόβος, το βλεπω και σε μένα.Από εκύ και πέρα κρίνεις αν αξίζει να την κάνεις η όχι... its up to you!

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα οι άνθρωποι σιχαίνονται την κριτική γιατί τονίζει πτυχές του εαυτού τους που δεν θέλουν να γνωριζουν.Σίγουρα γίνεται κριτική στην κριτική αλλά απο την άλλη το να μη θέλουμε την κριτική πάνω στην κριτική δεν ειναι σα να ασκούμε κριτική πάνω στην κριτική της κριτικής?Ζαλίστηκα.....

Ανώνυμος είπε...

Den nomizw oti oloi sixainontai tin kritiki apla prepei na yparxei enas evgenikos tropos me ton opoio askeis tin kritiki sou .I kritiki einai kati poly kalo arkei na proerxetai apo ta sosta atoma.

Ανώνυμος είπε...

Τις περισσότερες φορές δεν έχει σημασία τι λες αλλά πως το λες
Αν είσαι ειρωνικός η ακόμα και χλευαστικός, σίγουρα προκαλεί αντιδράσεις ο τρόπος που ασκείς σε κάποιον κριτική.
Η κριτική σαν κριτική όμως πρέπει να ασκείται, η πιο σωστά για μένα η γνώμη .
Η γνώμη μου πχ σε κάποιο φιλικό μου πρόσωπο για κάτι που μου αρέσει η που δεν μου αρέσει θα την πω… οφείλω να την πω, δεν πιέσω, δεν θα δικάσω… απλά θα πω την γνώμη μου.

Καμία κριτική γνώμη δεν είναι σωστή και καμία κριτική γνώμη δεν είναι λάθος.