Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Noμος!!!!


Σε συζήτηση 2 ενήλικων ατόμων,όπου το θέμα δεν δέχεται μαθηματική απόδειξη,ειναι αδύνατον -ανεξαρτήτως επιχειρημάτων-να πείσει ο ένας τον άλλο για κάτι που διαφωνούσαν.Θεωρητικά η συζήτηση που διεξάγεται είναι ανούσια.Πρακτικά ειναι έκθεση απόψεων...

Η ισχύς του νόμου αυτού αυξάνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο μόρφωσης,δυστυχως....

Παρατηρήσεις

Η ισχύς του νόμου αποδεικνύεται περίτρανα καθημερινά σχεδόν σε όλες μου τις συζητήσεις.
Αν τελικά δύο άτομα που αρχικά διαφωνούσαν συμφωνήσουν είναι επειδή συμφωνούσαν εξαρχής αλλά λόγω διατυπώσεως αλλά και πορείας της συζήτησης δεν το είχαν αντιληφθεί.
Προφανώς είναι λογικό ως μορφωμένοι άνθρωποι να έχουμε μια σοβαρή άποψη και να θέλουμε να την στηρίζουμε όπως μπορούμε όμως σε όλα υπάρχουν όρια.
Τέλος να πω ότι αυτό που λέει ο νόμος αν και θλιβερό είναι αρκετά λογικό. Μέχρι τα 20 σου πολλές θέσεις και απόψεις έχουν κατασταλάξει μέσα σου. Πόσο μάλλον αν έχεις διαβάσει και λίγο παραπάνω. Προφανώς εάν συμφωνήσεις με τον άλλο κατά την διάρκεια της συζήτησης (ενώ στην αρχή διαφωνούσες) σημαίνει ότι δέχτηκες τα επιχειρήματά του! Σημαίνει ότι κατάφερε μέσα στο λιγοστό χρόνο που συζητούσατε να σου καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα! Εαν μάλιστα συζητούσατε για κάποιο σημαντικό θέμα σημαίνει ότι με εκείνη την συζήτηση κατέρρευσε η όλη μέχρι τότε "κοσμοθεωρία" σου για το θέμα που συζητούσατε! Προφανώς αυτό μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:
- Δεν είχες την σωστή θέση, το κατανόησες και ως απίστευτα ανοιχτόμυαλος δέχτηκες την νέα σωστότερη άποψη.
- Ο άλλος ήταν καταπληκτικός και φοβερά πειστικός ομιλητής που δεν μπόρεσες να αντιτάξεις τίποτα στα επιχειρήματά του.
- Δεν πείστηκες! Ότι και να σου έλεγε δεν θα σε έπειθε αλλά του είπες ότι πείστηκες για να σε αφήσει ήσυχο η πολυλογία του...

Προφανώς όλα τα παραπάνω και ο γράφων εμπίπτουν στον ίδιο νόμο!

14 σχόλια:

Είδωλο είπε...

Εγω ξερω, ΝΟΜΟΣ ειναι το δικιο του εργατη.

Hfaistiwnas είπε...

Nαι σωστά τα λες..
πολλές φορές μου έχει τύχει να θέλω να στηρίξω κάτι αλλά να μην μπορώ επειδή εκείνη την ώρα δεν βρίσκω τα επιχειρήματα ενώ τα ξέρω!!!

tovenito είπε...

οι θέσεις και οι απόψεις ποτέ δεν κατσταλλάζουν με βάση ένα χρονικό όριο. συνεχώς προσθέτεις νέες εμπειρίες και βιώματα που (κανονικά) θα πρέπει να σου ανοίγουν το μυαλό.

το να αλλάζεις την άποψή σου και να συμφωνείς και με κάτι άλλο είναι υγεία. με την εμμονή σε απόψεις τίποτα και καμία επιστήμη δεν πήγε μπροστά. υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση, συνεχές ερέθισμα.
πείραμα, συμπέρασμα. και ξανά και ξανά

Ανώνυμος είπε...

Τώρα έμεινα... Είναι φοβερό...!
Και οι παρατηρήσεις σου απολύτως ορθές.

Προσωπικά είμαι ξεροκέφαλος και, αν και μ' επηρεάζει η γνώμη του άλλου, επιμένω σπαστικά πολύ στις απόψεις μου... Μήπως αυτό με κάνει κακό άνθρωπο; :-Ρ

Elementstv είπε...

@x-oyranoy:lol!!!Υποθετω εχεις στενες σχεσεις με την εργατικη ταξη ,non?
@hfaistiwnas:Βρε συ ,πως καταφερνεις σε οποιοδηποτε σχολιο σου να βγαινεις γλυκος
και αγαθος?Ειναι πραγματι αξιοθαυμαστο.Για να σου απαντησω ομως,οταν ενα επιχειρημα
δεν μπορεις να το μεταβιβασεις στον αλλο,τοτε ή δεν ειναι σωστο το επιχειρημα σου ή
ο αλλος ειναι ξεροκεφαλος.Διαλεξε και παρε ο,τι σε βολευει...
@tovene592:Πολυ σωστο το σχολιο σου.Και εγω πιστευω οτι μονο μεσα απο δικες μας
εμπειριες αλλαζουμε αληθινα αποψη.Δυσκολα υπαρχουν ανθρωποι που ειναι τοσο ανοιχτομυαλοι
ωστε να αλλαξουν γνωμη μονο επειδη καποιος αλλος τους επεισε.
@Αλεξη:Οχι δεν εισαι κακος,ανθρωπος εισαι!!!!Ακομη και οσοι λεμε/νε οτι δεν ειμαστε
ξεροκεφαλοι,ψεματα λεμε στον εαυτο μας!!!! :)

Hfaistiwnas είπε...

:):):)
Δεν είναι ότι δεν μπορώ να το μεταβιβάσω! Είναι που ενώ έχω τα επιχειρήματα, δεν τα θυμάμαι τη σωστή ώρα!!

Nick είπε...

wraia grafeis.ta diavasa ola molis.

stella είπε...

καλα τα λες αλλα ξερεις πως δικιο εχει οποιος εχει λεφτα,δυναμη,γνωση!

Αχ γιατι να εχω παντα δικιο?
συμφωνα ρε!

Keen On Boys είπε...

Εγώ σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις καταλήγω απλά, να κάνω το μαλάκα και να λέω "ναι, ναι δίκιο έχεις"


...αμα δε καταλαβαίνει ο άλλος :Ρ

stassa είπε...

Συμφωνώ και διαφωνώ μαζί σου. Πιστεύω οτι δυο ευφυείς κι ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν περισσότερο να ωφεληθούν, από μια διαφωνία ανάμεσα σε δυο απόψεις που μόνο η μία θα αποδειχτεί σωστή, παρά να χάσουν. Και πιστεύω οτι συχνότερα η συζήτηση ωφελεί παρά βλάπτει (άρα θεωρώ οτι περισσότερος κόσμος είναι ευφυής κι ευαίσθητος παρά βλάκας και κάφρος. Το συζητάμε αν θες).

Κι έτσι, επειδή βαριέμαι και δεν έχω τί να κάνω, σου μεταφράζω από αγγλική μετάφραση:

Παρ' όλ' αυτά, αυτή η ίδια η έλλειψη εντιμότητας, αυτή η επιμονή σε μια άποψη που φαίνεται λανθασμένη ακόμα και σ' εμάς τους ίδιους, έχει κάποα πλεονεκτήματα. Συμβαίνει συχνά να ξεκινάμε με ατράνταχτη πίστη στην αλήθεια της τοποθέτησής μας. Αλλά το επιχείρημα του συνομιλητή μας φαίνεται να την διαψεύδει. Αν παρατήσουμε την θέση μας κατευθείαν, μπορεί να διαπιστώσουμε αργότερα οτι τελικά είχαμε δίκιο. Η απόδειξη που προσφέραμε ήταν λανθασμένη, αλλά παρ' όλ' αυτά υπήρχε μια απόδειξη, για τη θέση μας, που ήταν σωστή. Το επιχείρημα που θα μας έσωζε δεν μας προέκυψε εκείνη τη στιγμή. Γι' αυτό, το βάζουμε κανόνα να επιτιθόμαστε σε ένα αντεπιχείρημα, ακόμη κι αν φαίνεται να είναι αληθές και ισχυρό από όλες τις απόψεις, πιστεύοντας οτι η αλήθεια του είναι απλώς επιφανειακή, κι οτι στη διάρκεια της αντιπαράθεσης θα μας προκύψει ένα άλλο επιχείρημα που θα το ανατρέψει, ή που θα καταφέρει να αποδείξει την αλήθεια της θέσης μας. Μ' αυτόν τον τρόπο σχεδόν αναγκαζόμαστε να γίνουμε ανέντιμοι. 'Η τέλος πάντων, ο πειρασμός να το κάνουμε είναι πολύ μεγάλος. Έτσι γίνεται και η αδυναμία του πνεύματός μας και η διαφθορά της θέλησής μας αλληλοϋποστηρίζονται. Και που, γενικά, όταν κάποιος συνομιλεί με κάποιον άλλο, δεν παλεύει για την αλήθεια αλλά για το επιχείρημά του, σαν να ήταν μια μάχη υπέρ βωμών και εστιών. Κι επιδίδεται σε αυτό το έργο, με κάθε μέσο, θεμιτό κι αθέμιτο. Όχι- όπως είδαμε, δεν μπορεί να κάνει αλλοιώς. Κατά κανόνα λοιπόν, κάθε ανθρωπος θα επιμείνει σε οτιδήποτε έχει πει, ακόμη κι αν για την ώρα μπορεί να το θεωρεί λανθασμένο ή αμφίβολο.

(και παρακάτω:)
Όταν ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες μ' αυτό το σκοπό, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να σεβαστούμε την αλήθεια, επειδή συνήθως δεν ξέρουμε ποιά είναι αυτή. Όπως εξήγησα, ένας άνθρωπος συχνά δεν ξέρει κι ο ίδιος κατά πόσο έχει δίκιο ή άδικο. Συχνά πιστεύει οτι έχει δίκιο και κάνει λάθος: συχνά κι οι δυο πλευρές σ΄έναν αντίλογο πιστεύουν οτι έχουν δίκιο. Η αλήθεια κρύβεται στα βάθη. Στην αρχή μιας αντιπαράθεσης, κατά κανόνα, καθένας από τους συνομιλητές πιστεύει οτι το δίκιο είναι με το μέρος του. Στη διάρκειά της, κι οι δύο αρχίζουν να αμφιβάλλουν γι' αυτό και η αλήθεια δεν διευκρινίζεται, ή δεν επιβεβαιώνεται, μέχρι το τέλος της διαφωνίας.

- Schopenhauer, Eristische Dialektik (H Διαλεκτική της Έριδας)

life_traveller είπε...

Προσωπικά είμαι διατεθημένος να αλλάξω κοσμοθεωρία πολλές φορές.. αρκεί να πεισθώ... "Εν οίδα οτι ουδέν οίδα" εξάλλου... με αυτό, ως αρχή, πρέπει να πορευόμαστε!

Μεθυσμένη Καρδιά είπε...

Σωστό το κείμενο σου αν και νομίζω οτι γενικεύεις λιγάκι.

Η άποψη που έχω αυτήν την περίοδο διαφέρει απο αυτήν που είχα πριν κάποια χρόνια,όμως όσο μεγαλώνεις κάποια πράγματα κατασταλλάζουν μέσα σου ανάλογα και με τις εμπειρίες σου.

Elementstv είπε...

@Nick:Ευχαριστω.Χαρας στο κουραγιο σου.
@Stella:Συμφωναω ρε!!!
@Keen:Ναι αλλα αν και ο αλλος,σου λεει εσενα "ναι, ναι δικιο εχεις",
σημαινει οτι δεν καταλαβαινεις εσυ? ;p

Elementstv είπε...

Ενταξει ο νομος εχει και μια αστεια υποσταση,
δεν σημαινει οτι ειναι απολυτος.Σιγουρα μεσα απο τη
συζητηση μπορει να προκυψουν πολλα θετικα πραγματα,
αλλα με καποιες προυποθεσεις.
1ον να ειναι πολιτισμενη και ηπιων τονων.Με τις φωνες σπανια
βγαινει κατι.
2ον να μην ειναι ο απολυτος στοχος μας να πεισουμε τον αλλο,απλα
να του δειξουμε τι πιστευουμε εμεις για ενα θεμα.
Και 3ον να σεβομαστε οτι μπορει να διαφωνει ολοκληρωτικα ο αλλος,χωρις
αυτο να τον μειωνει στα ματια μας.

@life_traveller:Συμφωνοι,αλλα το θεμα μας ειναι πως πειθεται κανεις?